Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

The King's Speech

12 mei 2015 Film, televisie en musical

U kent vast wel de film ‘The King’s Speech’ met Colin Firth in de hoofdrol als de stotterende koning George VI van het Verenigd Koninkrijk en de Britse overzeese gebieden, waaronder Indië. Deze film is op waarheid berust en heeft de prestigieuze publieksprijs op het filmfestival van Toronto in de wacht gesleept.

The King's Speech

Op 12 mei 1936 werd Albert Frederick Arthur George koning van het Verenigd Koninkrijk en de Britse overzeese gebieden. Zijn vader, koning George V, stierf op 20 januari 1936. In eerste instantie zou Albert in de lijn van de troonopvolging de tweede opvolger zijn. Zijn oudere broer werd na het overlijden van hun vader koning. Echter, voor korte duur. Eduard wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, die al twee keer eerder was gescheiden. Hij moest een keuze maken tussen de kroon en zijn geliefde. Het werd de liefde.

Stotterende koning 

Albert was een verlegen en stotterende man. Zijn vrouw, Elizabeth Bowes-Lyon met wie hij twee dochters had (Elizabeth (nu koningin van het Verenigd Koningrijk) en Margaret), had het Eduard en Wallis altijd kwalijk genomen dat ze zijn getrouwd. Eduard had geen kinderen, waardoor Albert koning moest worden. Albert veranderde zijn naam in George VI als eerbetoon aan zijn vader.

Speech king George VI

In de film ‘The King’s Speech’ staat de welbekende speech van George VI centraal die hij in 1938 al stotterend en stamelend hield tijdens de opening van ‘Empire Exhibition’ in Ibrox Park in Glasgow (Schotland). 

Bekijk de originele speech van George VI.
Foto: npg.org.uk

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Vakantie

Wegens vakantie zijn wij gesloten tot 1 maart. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 4 maart verstuurd.