Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Wegens vakantie zijn wij gesloten tot 1 maart. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 4 maart verstuurd.

Sinterklaas ideeën: geef een van onze onvergetelijk cadeaus!

Met Sinterklaas wordt vaak van je verwacht om je creativiteit te gebruiken. Als je nu een creatieveling bent, dan is dat geen enkel probleem. Voor wie niet over deze kwaliteiten beschikt, kan het rond Sinterklaas moeilijk hebben. In onze webshop vind je hele mooie en originele cadeaus voor hem en voor haar, zoals een echte, oude krant van de geboortedag of trouwdag. We bieden zelfs de mogelijkheid om een gedicht of een andere boodschap toe te voegen om je cadeau nog persoonlijker te maken.

A Time to Remember

vanaf
€ 14,95

A Time to Remember

Unieke cd's met de grootste hits uit een bijzonder jaar. Ga terug in de tijd en haal dierbare herinneringen op! Verwen uzelf of geef een cd cadeau aan de jarige, bruidspaar of jubilaris.

Op de cd A Time to Remember staan twintig hits met opnamen van de originele artiesten. De hoes is geïllustreerd met een aantal belangrijke personen en gebeurtenissen uit het specifieke jaar. Te bestellen uit de jaren 1930 t/m 1990.

Kies het gewenste jaartal uit de lijst:

Kroonjaren in beeld en geluid

vanaf
€ 28,95

Kroonjaren in beeld en geluid

In een luxe giftpack zitten drie producten: een cd, een dvd en een boekje. Op de cd staat muziek uit het betreffende jaar, op de dvd vindt u hoogtepunten uit het nieuws en in het boekje vindt u alle hoogtepunten uit het nieuws, beroemde personen, belangrijke sportmomenten, het straatbeeld, de keuken en het weer. Het boekje is voorzien van foto's. Beeld: 4:3 Geluid: Stereo Taalkeuze: Nederlands

Kies het gewenste jaartal uit de lijst:

Het Aanzien-van

vanaf
€ 14,00

Het Aanzien-van

Een volledig jaaroverzicht van twaalf maanden wereldnieuws in beeld. Zoals gebruikelijk komen naast wereldschokkende gebeurtenissen ook rages, regionaal nieuws, sport en cultuur aan bod.

Uitgeverij: Spaarnestad

Per jaar destijds uitgegeven.

Kies het gewenste jaartal uit de lijst:

Geef met Sinterklaas een echte, oude krant cadeau!

Sinterklaas wordt ook wel Sint, Sint Nicolaas of Goedheiligman genoemd. In Nederland wordt het grote kinderfeest op 5 december gevierd. Onze zuiderburen vieren het sinterklaasfeest op 6 december. Wie is Sinterklaas en waar komt hij vandaan?

Onderwijzer Jan Schenkman schreef in 1850 het prentenboek ‘Sint Nikolaas en zijn knecht’. Er wordt tot op heden vanuit gegaan dat Schenkman de eerste is die Zwarte Piet en de stoomboot introduceerde en Sinterklaas liet overkomen uit Spanje. Echter, de sinterklaasviering vond al eeuwen terugplaats. In de 13de eeuw werd de naamdag in West-Europa vastgesteld op 6 december. De heilige wordt in het Oostelijk deel van Europa (Griekenland en Rusland) al veel langer geëerd. Met name in het noorden werd de  Goedheiligman vooral als boeman gezien om ervoor te zorgen dat kinderen op het goede pad bleven.

Sinterklaas in de middeleeuwen

In Duitsland en Frankrijk werd in de middeleeuwen op kloosterscholen het Sint Nicolaasfeest gevierd. Een kinderbisschop beloonde de ijverige leerlingen en strafte de luie kinderen. Van 6 december tot en met 28 december kregen alle ‘onnozele kinderen’ (onschuldige kinderen) eten, drinken en geschenken. Andere kinderen waren op 6 december vrij om verkleed in een optocht door de straten te lopen en kregen van voorbijgangers bisschopsgeld.

Sinterklaas verboden

In het midden van de middeleeuwen werd het sinterklaasfeest in Delft en andere steden verboden. De schoen mocht niet meer worden gezet en ook openbare verkoop van sinterklaaslekkernijen mocht niet meer. Met name in de protestantse kringen was er veel weerstand tegen de Goedheiligman. Daarmee veranderde in Nederland langzaamaan het religieuze sinterklaasfeest in een volksfeest. Op straat verdween het feest, maar in de huiselijke kring werd Sinterklaas nog wel volop gevierd.

Sinterklaasfeest was relatiefeest

Tot het begin van de 20ste eeuw stuurde men in Nederland rond Sinterklaas liefdeskaarten naar elkaar met de uiteindelijke bedoeling om te trouwen. Een andere wijze om een meisje om verkering te vragen was het geven van een speculaaspop, de zogenaamde ‘speculaasvrijer’. Als het meisje de pop van de jongen aannam, kregen ze een relatie.

Zwarte Piet

De naam Zwarte Piet werd pas in 1895 voor het eerst gebruikt. In het prentenboek van Schenkeman had de knecht van Sinterklaas nog geen naam. Het ging destijds wel al om een gekleurde hulp. In 1880 had Sinterklaas al twee knechten. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen een sinterklaasfeest met heel veel Zwarte Pieten. Sindsdien komt Sinterklaas ieder jaar naar Nederland met vele hulppieten die ieder een eigen taak hebben.

Zwarte pietendiscussie

Sinds 2013 is er een ware discussie over de Zwarte Pieten van Sinterklaas losgebarsten. De Verenigde Naties kregen steeds meer bezwaren tegen het uiterlijk van de hulpknechten. In Nederland was destijds een werkgroep in het leven geroepen die de sinterklaasviering op racistische elementen moest onderzoeken.

Het uiterlijk van Zwarte Piet is sindsdien meerdere malen aangepast. Het begon met zwarte vegen in het gezicht. Vervolgens besloot men, met name in de grote steden, om de pieten een kleur te geven. Dit worden ook wel regenboogpieten genoemd.

Cadeau kopen voor Sinterklaas

Zoek je nog een speciaal sinterklaascadeau voor je vader, voor je moeder, voor je opa, voor je oma of voor een collega? Een echte, oude krant is pas echt een heel uniek cadeau om te krijgen, maar ook om te geven. Hoe bijzonder is het om bijvoorbeeld je geboortekrant in bezit te hebben? Of wat dacht je van een huwelijkskrant? Als je een dierbare wilt verrassen met Sinterklaas, dan koop je voor haar of voor hem een echte, oude krant!

Wat is een echte, oude krant?

De echte, oude krant is de originele krant zoals deze destijds bij een abonnee op de deurmat is gevallen. Vaak wordt de krant direct na het lezen weggegooid. Slechts een enkeling bewaard zijn of haar kranten. Van de meeste kranten zijn dan ook nog maar 1 of 2 exemplaren in omloop. Deze kranten liggen nu bij ons in het archief en zijn naar vele jaren nog steeds in een zeer goede staat. In totaal beschikken we over ruim 2 miljoen echte, oude kranten, waarvan de oudste al in 1750 is verschenen. Dit zijn geen kopieën of reproducties!

Echte, oude krant bestellen

Het bestellen van een echte, oude krant voor Sinterklaas is heel eenvoudig! Typ in de zoekmachine in de webshop de datum van de krant die wilt bestellen. Vervolgens verschijnen alle aanwezige kranten van die datum op het beeldscherm. Dit kunnen zowel landelijke dagbladen zijn als regionale, lokale en buitenlandse kranten. Door de gewenste krant aan te klikken, kom je in het bestelproces terecht.

Echte, oude krant personaliseren

Om je cadeau voor Sinterklaas nog extra persoonlijk te maken, bieden we de mogelijkheid om een boodschap toe te voegen. Wat dacht je van een mooi Sinterklaasgedicht? Je typt de tekst in het tekstveld en wij zorgen ervoor dat de tekst met de krant wordt opgestuurd.

Meer informatie 

Wil je meer weten over onze oude kranten? Heb je een vraag over onze geschenken? Stuur een e-mail naar vragen@historisch-archief.nl. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Vakantie

Wegens vakantie zijn wij gesloten tot 1 maart. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 4 maart verstuurd.