Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Wegens vakantie zijn wij gesloten tot 29 september. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 2 oktober verstuurd.

Geef met Kerst een onvergetelijk cadeau!

Kerstcadeaus kopen is voor familie, vrienden of collega’s? Deze tijd van het jaar staat in het teken van samenzijn en gezelligheid. Elkaar een kerstcadeau geven is voor velen een traditie geworden. In onze webshop vind je voor iedereen mooie, passende geschenken. Of je nu een kerstcadeau voor vader, voor moeder, voor opa, voor oma of voor een collega wilt kopen, we hebben een ruim assortiment voor jong en oud. Om je cadeau een persoonlijk tintje te geven, bieden we de mogelijkheid om deze te personaliseren. Een kerstcadeau om nooit te vergeten!

Verras een dierbare door een echte, oude krant met Kerst te schenken

Kerst wordt in de westerse wereld en in sommige oosterse landen jaarlijks op 25 december gevierd. De avond ervoor, ook wel kerstavond genoemd, gaan veel mensen naar de middernachtsmis / kerknachtdienst. Tijdens deze dienst wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Er worden veel liederen gezongen, waaronder ‘Stille Nacht’ en ‘Ere zij God”.

Kersttradities

In veel oosterse landen – die geen gebruikmaken van de liturgische kalender, wordt Kerst dertien dagen later gevierd. Ieder land heeft haar eigen gebruiken. Naast de eerste kerstdag worden in sommige westerse landen op 26 december tweede kerstdag gevierd. In Groot-Brittannië wordt deze dag Boxing Day genoemd. Ieder land, maar ook ieder gezin, heeft haar eigen tradities rond Kerst. Met name in de westers wereld wordt er flink uitgepakt met versieringen en een kerstboom. Soms zelfs twee.

Kerstmis, maar ook Kerst, komt van Christus-mis. Dit feest is aan de geboorte van Christus gewijd. In het westen wordt aan Kerst meer aandacht besteed dan aan Pasen, terwijl de betekenis van Pasen eigenlijk belangrijker is. 

De kerstboom

De kerstboom is door de rooms-katholieke kerk voor een lange tijd geweerd vanwege de heidense wortels. In de zestiende eeuw werd de boom door Luther gezien als symbool van de geboorte van Jezus. Destijds stond de kerstboom alleen in kerken. 

Eind 19de eeuw kwam in protestantse landen de boom in huis. De kerstboom verwees naar het paradijs, de kerstballen naar de vruchten die Adam en Eva aten en de piek staat voor de ster die de drie wijzen de weg wees. Bij de katholieken kreeg de kerststal een mooie plek in huis. Pas in 1982 kwam er voor het eerst een kerstboom in het Vaticaan.

De Kerstman en kerstcadeaus

Kerst vieren met cadeaus is met name de laatste jaren flink toegenomen. In Nederland is Sinterklaas nog steeds het feest waarop gezinnen op pakjesavond cadeaus uitpakken. Veel bedrijven schenken hun werknemers en relaties juist rond Kerst een cadeau in de vorm van een kerstpakket. 

De Kerstman lijkt in Nederland wel steeds meer terrein te winnen. Zo populair als in de Verenigde Staten is hij hier nog lang niet. Deze man is wel een afstammeling van Sinterklaas. Emigranten hadden de Sinterklaastraditie meegenomen. Veel gewoonten zijn overgenomen, zoals het schenken van cadeaus, de baard en een rood kostuum. De Kerstman (ook wel Santa Claus genoemd) rijdt op een arrenslee met rendieren ervoor.

De Kerstman heeft niet overal een rood kostuum. In veel landen draagt hij de kleur groen, blauw of goud. Ook de religieuze elementen die door commercie in Amerika veelal zijn verdwenen, komen onder andere in Nederland, Scandinavië, Groot-Brittanië, Oostenrijk en Duitsland nog wel voor. In de twee laatstgenoemde landen worden de cadeaus niet door de Kerstman gebracht, maar door het Christkind (Christuskind) op 24 december. De laatste jaren wint de Kerstman steeds meer terrein.

Kerstcadeau kopen

Vier jij Kerst met cadeaus? Weet je nog niet wat je voor vader, voor moeder, voor oma, voor opa of voor een collega moet kopen? Om ieder jaar met dezelfde cadeaus aan te komen zetten, is niet leuk. Sokken, een heerlijk geurtje, een mooi kerstbakje, handschoenen of lekkere bonbons is natuurlijk altijd leuk om te krijgen. Wil je een speciaal cadeau kopen voor Kerst, geef een echte, oude krant of tijdschrift!

Verras moeder met een Libelle die op haar verjaardag is verschenen. Of koop voor vader een muziekblad uit zijn jonge jongensjaren. Maak opa blij met zijn geboortekrant. Er is voor iedereen een passende echte, oude krant of tijdschrift!

Wat is een echte, oude krant?

Een echte, oude krant of tijdschrift is de originele krant die jaren, misschien zelfs eeuwen, is bewaard. Het is de krant die in het verleden bij een abonnee op de deurmat is gevallen. Dé originele krant! Deze kranten liggen nu bij ons in het archief. Van diverse verzamelaars, bibliotheken en archieven hebben we echte, oude kranten mogen overnemen. Sommigen zijn zelfs afkomstig uit de 16de eeuw!

Koop je bij ons een echte, oude krant, dan koop je dé originele krant! Geen kopie van een voorpagina of een reproductie van een complete krant.

Echte, oude krant bestellen

Wil jij je vader, opa, oma, moeder, een collega of een andere bekende met Kerst verrassen met een echte, oude krant of tijdschrift? Via de zoekmachine in de webshop weet je direct of jouw gewenste krant of tijdschrift aanwezig is. Het enige wat je hoeft te doen is een datum in te vullen en je krijgt een overzicht van alle kranten en tijdschriften die aanwezig zijn. Dat kunnen landelijke dagbladen en magazines zijn, maar ook regionale en lokale kranten of buitenlandse kranten en tijdschriften. Kijk snel of jouw krant of tijdschrift nog aanwezig is!

Op=Op! Een krant, maar ook een tijdschrift, die niet in ons archief aanwezig is, kunnen we niet nabestellen. Wacht niet te lang met bestellen!

Meer informatie 

Wil je meer weten over onze echte, oude kranten en tijdschriften? Heb je een vraag over onze geschenken? Stuur een e-mail naar vragen@historisch-archief.nl. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Zomervakantie

Wegens vakantie zijn wij gesloten tot 29 september. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 2 oktober verstuurd.