Wij zijn er even tussenuit van 8 november t/m 22 november.
Bestellingen worden vanaf 25 november verwerkt in volgorde van binnenkomst.
De trouwdag is een speciale dag. Zeker als het bruidspaar een jubileum vieren, zoals een tinnen huwelijk, een koperen huwelijk, een platina huwelijk, een gouden huwelijk, een diamanten huwelijk of een briljanten huwelijk. Voor een bijzondere trouwdag is de huwelijkskrant een passend en uniek geschenk. Dit is de originele krant welke destijds bij de abonnee op de deurmat viel. Geen replica of kopie. Van deze uitgave zijn vaak nog een of twee kranten bewaard gebleven. Jij kunt deze cadeau geven op de trouwdag van je ouders, vrienden, familie of een collega!
De trouwdag is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Het is de dag waarop je het ja-woord geeft aan de man of vrouw waar je gelukkig mee bent en de rest van je leven samen wilt zijn. Hoe langer je getrouwd bent, des te meer ‘bijzondere trouwdagen’ je met je partner kunt vieren. Denk bijvoorbeeld aan een ‘gouden huwelijk’ oftewel een 50-jarig huwelijk.
Trouwen was niet altijd uit liefde in Nederland, zoals wij dat vandaag de dag in kennen. Tot de 11de eeuw moest er vaak worden getrouwd om economische redenen. De keuze om met iemand te trouwen werd door de ouders van zowel de bruid als de bruidegom gemaakt. Zij kwamen samen tot een overeenkomst.
De ouders van de bruid kregen na het weggeven van hun dochter goederen of grond van de ouders van de bruidegom. Beide partijen wilden daarom dat hun zoon of dochter trouwden met iemand waarvan de familie even rijk was als zij zelf. In deze tijd speelde de kerk nog geen rol bij het huwelijk.
Omstreeks de 12de eeuw kreeg de katholieke kerk meer invloed op het sluiten van een huwelijk en kwamen er uniforme regels rondom het trouwen. Deze regels brachten ook weer problemen met zich mee, waardoor in 1563 een besluit werd genomen met het concilie van Trente.
Een huwelijk zonder getuigen of registratie kon door een van de partners worden ontkend. In het besluit kwam dan ook te staan dat het huwelijk onder de zeven sacramenten viel. Het huwelijk mocht voortaan alleen nog plaatsvinden als er een priester en getuigen aanwezig waren. Daarnaast moest het huwelijk in het huwelijksregister worden vastgelegd.
In de 17de eeuw kregen de bruid en bruidegom meer inspraak in hun eigen huwelijk. Kinderen mochten zelf hun partner uitzoeken, maar de ouders moesten de jongen of het meisje nog wel goedkeuren. In het huwelijk kwam meer ruimte voor liefde en gelijkheid tussen de man en de vrouw. Iets wat in de middeleeuwen nog werd afgeraden. Het creëren van een stabiele familie werd steeds belangrijker.
Een burgerlijk huwelijk is in Nederland het wettelijk huwelijk en werd vroeger alleen in het gemeentehuis afgesloten. Tegenwoordig mogen bruidsparen ook op andere trouwlocaties elkaar het ja-woord geven. Deze locaties dienen echter ‘Huis der Gemeente’ te zijn en moeten op het moment van voltrekken openbaar zijn.
Het burgerlijk huwelijk diende voorheen altijd door een trouwambtenaar te worden afgesloten. Tegenwoordig is het ook toegestaan om een familielid of bekende Nederlander te vragen om de huwelijksvoltrekking af te sluiten. Deze persoon dient daarvoor wel een korte opleiding met succes af te ronden.
In Nederland dient zowel de bruid als de bruidegom tijdens het burgerlijk huwelijk ieder minimaal twee getuigen te hebben die meerderjarig zijn. Na het afsluiten van het huwelijk ontvangt het bruidspaar een trouwboekje als aandenken. Dit boekje wordt ook wel het ‘boterbriefje’ genoemd.
Het kerkelijk huwelijk volgt in Nederland na het officiële burgerlijk huwelijk. In veel landen is de voltrekking van een kerkelijk huwelijk voldoende. Katholieken beschouwen de civiele ceremonie slechts als een wettelijke verplichting. Zij gaan het huwelijk aan tijdens de huwelijksmis. Protestanten sluiten eerst een burgerlijk huwelijk af. Tijdens de godsdienstige plechtigheid vragen ze om Gods zegen, ook wel ‘inzegenen’ genoemd.
Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk wettelijk toestond. België was in 2003 het tweede land in de wereld waar een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht konden trouwen. In de loop der jaren volgden steeds meer westerse landen. Echter, tot 26 juni 2015 was het nog niet mogelijk om in alle staten van Amerika met iemand van hetzelfde geslacht in het huwelijk te treden. Tegenwoordig is het homohuwelijk in steeds meer (westerse) landen erkend.
Tijdens veel huwelijken zie je tradities uit het verleden. Sommige tradities zijn inmiddels niet meer weg te denken, waardoor we er niet meer bij stilstaan dat het al een eeuwenoude traditie is. Een aantal tradities op de trouwdag zijn: het bruidsboeket, de trouwjurk en de sluier.
Het bruidsboeket krijgt de bruid van de bruidegom. Tegenwoordig is het bruidsboeket geheel in de stijl van de bruid. De een heeft een groot boeket en de ander kiest juist voor een klein boeket. Rode rozen of gekleurd bloemen, het kan allemaal. Vroeger bestond het bruidsboeket uit witte bloemen. De kleur wit staat symbool voor maagdelijkheid. Het boeket werd aan de jurk of in het haar van de bruid vastgemaakt. In de middeleeuwen had de bruid een bruidsboeket van dille, knoflook en kruiden. Dit bood bescherming tegen de pest.
De trouwjurk was in de middeleeuwen in allerlei kleuren geverfd. Hoe meer kleuren in de trouwjurk waren verwerkt, des te rijker de bruid was. In de 17de eeuw was een zwarte jurk juist in de mode. Pas in de 18de eeuw droegen bruiden uit welgestelde families een witte trouwjurk. Bruiden afkomstig van het platteland stonden in traditionele klederdracht voor het altaar. Deze klederdracht werd tot circa 1920 tijdens het huwelijk gedragen. Tegenwoordig kiest een bruid steeds vaker voor een trouwjurk in een wit tint (wit is de kleur van maagdelijkheid, puurheid en onschuld).
In de tijd van de Romeinen werd het gezicht van de bruid bedekt met een sluier omdat men bang was dat zij werd betoverd. De sluier had ook de kleur van vuur om bozen geesten daadwerkelijk af te schrikken. In de Victoriaanse tijd had de sluier een statussymbool. Het gewicht, de lengte en de kwaliteit van het stof verraadden uit welke klasse de familie afkomstig was. De langste sluier en sleep werden gedragen door bruiden uit koninklijke families.
Veel bruidsparen maken van hun trouwdag een feestelijke aangelegenheid. De trouwdag wordt dan ook vaak al maanden van tevoren voorbereid. Er dient een trouwlocatie te worden gezocht, een fotograaf moet worden gevraagd om foto’s te maken, speciale ringen moeten worden uitgezocht, een gastenlijst moet worden opgesteld, uitnodigingen dienen te worden verstuurd, getuigen en een ceremoniemeester worden gevraagd en uiteraard horen ook bloemen en muziek op de trouwdag aanwezig te zijn. Maar het meest belangrijke tijdens de trouwdag is toch vaak dé jurk.
Jaarlijks wordt de dag gevierd waarop het huwelijk is afgesloten. Deze dag wordt ook wel ‘huwelijksverjaardag’ genoemd. Evenals een verjaardag wordt er vaak een cadeau aan het bruidspaar gegeven. Bij een bijzondere huwelijksverjaardag, bijvoorbeeld een 25-jarige of 50-jarige trouwdag, is de huwelijkskrant een origineel cadeau om te ontvangen.
Een uniek cadeau geven voor een bijzondere trouwdag? Schenk het echtpaar een oude krant van de huwelijksdag. In ons historisch archief liggen meer dan twee miljoen originele, oude kranten van diverse data en jaargangen. De huwelijkskrant vindt iedereen leuk om te krijgen!
Na 25, 50 of 65 jaar alsnog het nieuws van toen terug kunnen lezen in de originele krant is toch wel heel uniek. De huwelijkskrant van Historisch Archief is geen kopie of replica van de echt krant. Het is de échte krant! Welke huwelijkskrant je ook bestelt, je ontvangt altijd een echte, oude krant van 25, 50 of 65 jaar geleden.
Om de huwelijkskrant nog specialer te maken, is het mogelijk om bij het geschenk een certificaat van ‘Echtheid’ geven. De ontvanger ontvangt een bewijs dat de huwelijkskrant een origineel exemplaar is.
Van alle huwelijkskranten in ons archief hebben we slechts een of twee exemplaren. Daarom is de huwelijkskrant heel uniek. In de meeste gevallen zijn de bijlagen zelfs nog aanwezig! Het is niet alleen leuk om het nieuws van toen terug te kunnen lezen. Ook de advertenties en de stripverhalen roepen herinneringen op!
Of de gezochte huwelijkskrant nog leverbaar is, is heel snel en eenvoudig te achterhalen. Het enige wat je hoeft te doen is een datum en een jaartal in de zoekmachine te typen. Je weet direct of de gezochte huwelijkskrant aanwezig is. Wist je dat een huwelijkskrant uit de regio ook heel speciaal is om te schenken?
Historisch Archief is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in oude kranten en tijdschriften! In ons archief liggen originele exemplaren uit 1720 tot heden. Alle kranten en tijdschriften hebben we via verzamelaars, uitgeverijen, universiteiten, bibliotheken en de Tweede Kamer weten te bemachtigen. Bij ons ontvang je áltijd de originele huwelijkskrant!
De huwelijkskrant is een prachtig en origineel cadeau om te krijgen. Van de meeste kranten zijn slechts een of twee exemplaren bewaard gebleven. Wacht niet te lang met het bestellen van een huwelijkskrant!
Heb je vragen over het bestellen van een huwelijkskranten? Wil je informatie over een bepaalde krant? Neem gerust contact met ons op!