Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Swiebertje, hét kinderprogramma van de jaren '60 en '70

20 april 2015 Film, televisie en musical

Vandaag zestig jaar geleden zond NCRV de eerste aflevering van het kinderprogramma ‘Swiebertje’ uit op televisie. Meer dan een half jaar, op 2 november 1955, volgde een tweede deel. Na deze proefaflevering duurde het zes jaar voordat Joop Doderer weer als zwerver Swiebertje op televisie verscheen. Ditmaal als serie.


Swiebertje, hét kinderprogramma van de jaren '60 en '70

Schrijver J.H. uit den Bogaard (10 juni 1911 – 26 mei 1996) was de bedenker van Swiebertje. Na het zien van een illustratie van een landloper, getekend door Tjeerd Bettema, begint Bogaard de avonturen van Swiebertje te schrijven. Er verscheen een hele reeks aan boeken over de zwerver.

De cast van Swiebertje

Swiebertje speelde zich af in de Eerste Wereldoorlog. De serie draaide om de zwerver Swiebertje. Hij lag regelmatig in de clinch met veldwachter Bromsnor (Lou Geels), die hem vaak onschuldig in het ‘hok onder de toren’ opsloot. Andere personages in de serie waren de burgemeester, juffrouw Saartje (de huishoudster van de burgemeester) en Cornelia Bromsnor (de vrouw van de veldwachter). In 1968 werd ‘Malle Pietje’ aan de cast toegevoegd. Hij werd de beste vriend van Swiebertje. 

Laatste Swiebertje

In 1975 vond Doderer het welletjes en kwam er een eind aan Swiebertje. Door de jaren heen hadden meerdere acteurs de rollen van de bijfiguren op zich genomen. De rol van Swiebertje was altijd door Joop Doderer gespeeld. Op 25 april 1975 besloot Swiebertje naar Canada af te reizen. Daarmee was de laatste aflevering een feit.

Beste televisieprogramma

Meer dan twee decennia later, in 2001, was de serie verkozen tot ‘Beste Televisieprogramma van de Afgelopen 50 jaar’.

Bron: swiebertje.nl en isgeschiedenis.nl
Foto's: anp-archief.nl

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.