Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Puttense razzia van 1944

2 oktober 2014 Tweede Wereldoorlog

2 oktober 1944 werd door de Duitse bezetters in Putten (Gelderland) een razzia uitgevoerd. Mannen uit het dorp tussen de 18 en 50 jaar werden opgepakt. In totaal 660.

Puttense razzia van 1944

Razzia in Putten

Nadat een Puttense verzetgroep in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 een auto van de Duitse Wehrmacht hadden beschoten, waarbij een Duitse officier om het leven kwam, zonnen de Duitsers op wraak. Het hele dorp werd omsingeld en mannen van de vrouw gescheiden. Ruim honderd woningen werden in de brand gestoken. De Duitsers schoten zes mannen en een jonge vrouw dood.

Concentratiekamp Neuengamme

660 mannen werden door de Duitsers naar Doorgangskamp Amersfoort getransporteerd. Daar werden 58 mannen vrijgelaten. De overige gevangenen werden naar het concentratiekamp Neuengamme, bij Hamburg, gedeporteerd. Tijdens de treinreis wisten dertien mannen uit de trein te springen. Van de weggevoerde mannen keerden slechts 48 terug naar Putten.

Herdenking: Psalm 84

Ieder jaar herdenken de Puttenaren de razzia van 2 oktober 1944. Kransen worden bij het monument gelegd en Psalm 84 wordt gezongen. Deze psalm zongen de 660 mannen voordat zij werden afgevoerd.
Foto's: www.openkerknijkerk.nl en www.puntuit.nl

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.