Oprichting ‘Academy’
Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM) nam op 11 januari 1927 het initiatief om een organisatie op te richten die het filmwezen ging ondersteunen. Douglas Fairbanks werd als directeur aangewezen van de ‘Academy of Motion Picture Arts and Sciences’. Deze ‘Academy’ besloot om prijzen te gaan toekennen aan personen die een uitzonderlijke film- of acteerprestatie hebben geleverd. Hiervoor ontwierpen Cedric Gibbons (art director van MGM) en kunstenaar George Stanley het welbekende beeldje, beter bekend als ‘Oscar’.
Eerste filmprijsuitreiking
Twee jaar na de oprichting van de ‘Academy’ reikte Douglas Fairbanks tijdens een besloten brunch in het Hollywood Roosevelt Hotel de eerste prijzen uit. In aanwezigheid van 270 genodigden kregen vijftien personen het beeldje overhandigd voor hun bijzondere filmprestaties die zij tussen 1927 en 1928 hadden geleverd. De Zwitserse acteur Emil Jannings kreeg de allereerste Academy Award voor Beste Acteur in de films ‘The Way of All Flesh’ (1927) en ‘The Last Command’ (1928).
De verzegelde envelop
De winnaars werden vooraf al op de hoogte gesteld. Pas in 1930 besloot de organisatie alleen de nominaties bekend te maken. De belangstelling van de media werd steeds groter. Om de uitslag zo snel mogelijk in de kranten te kunnen publiceren, gaf de ‘Academy’ de namen van de winnaars vooraf door. De winnaars mochten echter niet voor elf uur ’s avonds worden gepubliceerd. ‘Los Angeles Times’ schond in 1940 de afspraak. Dat was het begin van de verzegelde envelop tijdens de uitreikingen die in 1941 voor het eerst werd gebruikt.
Vanaf 1939 is ‘Oscars’ de officiële benaming voor de uitreiking van de prestigeuze filmprijzen.
Bron: IS Geschiedenis
Afb. Heerenstraatstraattheater.nl