Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Neil Armstrong 45 jaar geleden als eerste mens op de maan

21 juli 2014 In de media

21 juli 1969, een historische dag. Neil Armstrong zette als eerste mens zijn voeten op de maan. Samen met de astronauten Michael Collins en Edwin Aldrin werd de Apollo 11-missie met succes uitgevoerd. Een gebeurtenis die over de hele wereld op de televisie was te volgen.

Neil Armstrong 45 jaar geleden als eerste mens op de maan

Vandaag is het 45 jaar geleden dat de Amerikaanse astronaut, Neil Armstrong, als eerste mens stappen op de maan zet. Mensen over de hele wereld hebben de maanlanding live op zwartwittelevisies kunnen volgen en de legendarische woorden van Armstrong horen zeggen: “Een kleine stap voor een mens, een enorme sprong voor de mensheid.”.

21 juli 1969

Neil Armstrong werd samen met Michael Collins en Edwin Aldrin op 16 juli 1969 vanaf het ‘Kennedy Space Centre’ van de NASA gelanceerd. Voor deze maanreis was de raket ‘Saturnus V’ met de maanlander ‘Eagle’ en de commando- en servicemodule (CMS) ‘Columbia’ ontworpen. Vijf dagen later, op 21 juli 1969 om 03:57 uur Nederlandse tijd, bereikten Armstrong en Aldrin in de ‘Eagle’ de maan. Collins bleef in de ‘Columbia’ achter te wachten totdat zijn collega’s hun missie hadden voltooid.

Eerste mens op de maan

Nadat de eerste stappen op de maan waren gezet en de vlag van de Verenigde Staten werd geplant, begonnen de astronauten aan hun opdracht. Ze moesten onderzoeken hoe een mens zich op het maanoppervlak kon voortbewegen. Tevens werden stenen en bodemmonsters verzameld. De werkzaamheden werden door Amstrong met een fotocamera vastgelegd, die tot op de dag van vandaag in het ‘National Air and Space Museum’ in Washington zijn te zien.

Geslaagde missie

Drie dagen na de maanlanding, op 24 juli, bereikten de astronauten weer de aarde. Ze landden in de Grote Oceaan, waar ze werden opgepikt. De Apollo 11-missie was succesvol volbracht.

Apollo 11

De missie van Neil Armstrong, Michael Collins en Edwin Aldrin was één van de elf ruimtevluchten van het Apolloprogramma. In totaal werden zes vluchten, Apollo 11, 12, 14, 15 ,16 en 17, met succes uitgevoerd.


iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.