Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Kranten en tijdschriften uit jaren ’60 in ‘De Tijdmachine Amsterdam’

1 juli 2014 In de media
Kranten en tijdschriften uit jaren ’60 in ‘De Tijdmachine Amsterdam’

Herinneringen herleven in 'De Tijdmachine Amsterdam', een project van Stichting De Tijdmachine. De komende tijd wordt De Tijdmachine in verschillende zorginstellingen in Amsterdam en omgeving opgesteld. Een week lang kunnen bewoners in hun zorginstellingen terug in de tijd, naar de jaren zestig wel te verstaan. De periode waarin de ouderen werkten en een gezin stichtten.

Jaren '60 nabootsen

In de recreatieruimte van de zorginstellingen worden wanden geplaatst, waarop foto’s van Amsterdam in de zestiger jaren te zien zijn. Daarnaast is een keuken nagebootst, in 'de filmzaal’ kan men een film uit die tijd bekijken en er is een platenspeler om muziek te luisteren. Natuurlijk mogen de kranten en de tijdschriften niet worden vergeten.

Originele kranten en tijdschriften

Historisch Archief in Harderwijk heeft kranten en tijdschriften aan ‘De Tijdmachine Amsterdam’ beschikbaar gesteld. De kranten en tijdschriften van Historisch Archief zijn te herkennen aan het ronde etiket. In ‘De Tijdmachine’ kunnen bezoekers onder andere Het Parool en tijdschriften, zoals Katholieke IllustratieLibelleRevu en Panorama lezen. Door het lezen van het nieuws en de advertenties beleven de bewoners ‘hun’ jaren zestig even opnieuw. Tim Trooster van Stichting De Tijdmachine: ”Het is mooi om de bewoners te zien reageren op nieuws, foto’s en reclames. Veel bezoekers nemen de tijd om met een kopje koffie de krant door te nemen in onze leesstoel met schemerlamp”.

Activiteitenprogramma zorginstellingen

Sinds de start van het project, zaterdag 10 mei 2014, hebben al vele bezoekers een kijkje in ‘De Tijdmachine’ genomen. Het project is opgezet om het activiteitenprogramma in zorginstellingen beter af te gaan stemmen op de wensen van de ouderen. Dit doet ‘De Tijdmachine’ door de bezoekers te interviewen op drie thema’s:

  1. Hoe zag uw leven eruit in de de jaren 60?
  2. Wat vond u leuk om te doen?
  3. Wat zou u nu leuk vinden om te doen?

De uitkomsten worden gebundeld en er wordt samen met de zorglocatie opgewerkt in het aanpassen van het activiteitenprogramma. Tevens wil Stichting De Tijdmachine de mensen een mooie middag bezorgen. Na Amsterdam zal het project ook in andere steden te bezichtigen zijn. De stichting is al met instellingen elders in het land in gesprek.

Stichting De Tijdmachine is te volgen via Facebook en Historisch Archief via Facebook  en Twitter!

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.