Dit jaar krijgt Koningsdag een ‘nieuwe stijl’ en de stad Dordrecht heeft de primeur. Koning Willem Alexander had vorig jaar aangegeven de activiteiten te willen aanpassen. Geen oudhollandse spelletjes en twee plaatsen bezoeken, zoals zijn moeder het graag had. Hij gaf aan een ‘kleurrijk spektakel waarin de inwoners van een stad en omringende gemeenten kunnen laten zien waarop zij trots zijn.’ Daarbij hoort ook een ‘Grande Parade’.
In de Middeleeuwen maakten vorsten en andere heersers hun ronde langs de steden om zich aan het volk te laten zien. Dit werd ook wel een ‘Blijde Inkomst’ genoemd. De vorst / heerser eiste erkenning van zijn macht en zegde inruil daarvoor rechten aan de stad toe. Dit veranderde in 19de eeuw, toen de Oranjes koning werden.
Met de komst van de Oranjes werden minder bezoeken aan steden afgelegd. De bezoeken stonden niet meer in het teken van macht. Daarnaast werd speelde het toezeggen van rechten geen of nog slechts een kleine rol.
Koninginnedag / Koningsdag kent al een lange geschiedenis. Op 31 augustus 1885 ontstond ‘Prinsessedag’, ter ere van de verjaardag van prinses Wilhelmina. Na de dood van koning Willem III in 1891 veranderde ‘Prinsessedag’ in ‘Koninginnedag’. Wilhemina woonde de feestelijkheden rondom haar verjaardag nooit bij.
Toen prinses Juliana koningin werd, voerde zij het defilé in. Op Paleis Soestdijk kwam een bloemenhulde. Koninginnedag vond niet meer op 31 augustus plaats, maar op 30 april, de verjaardag van Juliana. Deze dag hield Beatrix als eerbetoon aan haar moeder in stand. Prinses Beatrix is jarig op 31 januari.
Net als haar voorgangers wijzigde Beatrix de activiteiten. Zij vond het belangrijk om het land in te trekken om samen met het volk traditionele volksspelletjes te spelen. Ieder jaar bezocht de koninklijke familie twee plaatsen in één provincie.
In 2013 is Koninginnedag veranderd in Koningsdag. Koning Willem Alexander viert deze dag op 27 april, zijn verjaardag. Ook Willem Alexander wil een andere invulling. Het jaar 2015 is het jaar van ‘Koningsdag Nieuwe Stijl’. De aftrap vindt in Dordrecht plaats. De koning gaat geen spelletjes meer spelen, maar krijgt de stad te zien.
Voordat de koninklijke familie de stad intrekt, wordt eerst een ‘Grande Parade’ bijgewoond. De ‘Grande Parade’ is een kruising tussen een defilé van prinses Juliana en de ‘Blijde Inkomst’. Dordrecht houdt deze parade aan het water. Aan het ‘Groothoofd’. Het ‘Groothoofd’ is de kade die lijnrecht tegenover het bekende drierivierenpunt ligt. Hier komen de Oude Maas, de Noord en de Beneden-Merwede bij elkaar. Ruim vijftig oude en moderne boten zullen voorbij varen.
Viert u Koningsdag? Volgt u de koninklijke familie altijd op de televisie? Neemt u deel aan de activiteiten die worden georganiseerd?
Bron: www.trouw.nl en www.dvhn.nl
Afb.: Okki uit 1964 www.krantvanuwgeboortedag.nl