Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

KLM viert 95-jarig bestaan

7 oktober 2014 Jubilea

KLM – Koninklijke Luchtvaart Maatschappij - viert 7 oktober haar 95-jarig jubileum. Om dit te vieren, is in het Amstelveens museum ‘Jan van der Togt’ de tentoonstelling ‘Een reis door 95 jaar KLM’ te bezichtigen. De luchtvaartmaatschappij staat om de vijf jaar stil bij haar verjaardag.

KLM viert 95-jarig bestaan

'Koninklijk' vliegtuigmaatschappij

Op 12 september 1919, voor de eerste vlucht vanuit Londen, verleende koningin Wilhelmina het predicaat ‘koninklijk’. Hiermee is KLM het oudste internationale luchtvaartmaatschappij dat onder haar eigen naam opereert. In 2019 bestaat honderd jaar, dat zal groots worden gevierd.

Eerste KLM-kleding

In de begin jaren van KLM droeg het cabinepersoneel donkerblauwe kleding, bijna zwart. Piloten waren in lange leren jassen gekleed. Zij droegen petten met flappen over de oren.

Rijke mensen

De allereerst passagiers zaten bij KLM in rieten fauteuils en aten van en dronken uit porselein. Mensen die destijds vlogen, beschikten over veel geld. Vliegen in de jaren twintig was erg duur. Voor een reis naar Batavia, all inclusive, betaalden men ongeveer 20.000 gulden. De vlucht duurde ook nog twaalf dagen.

KLM-logo

KLM richtte zich in de eerste decennia met name op zakenmensen en emigranten. Pas in de jaren zeventig kwam het toerisme op gang. Dit was een periode van vernieuwing. De luchtvaartmaatschappij kreeg een vaste huisstijl, waaronder de helder blauwe kostuums voor het cabinepersoneel. Nog opvallender was het strakke logo met de kroon. Niet iedereen was daar direct enthousiast over. Tegenwoordig is het logo wereldwijd bekend!

Tentoonstelling 95 jaar KLM

Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van KLM? Tot en met 12 oktober is de tentoonstelling ‘Een reis door 95 jaar KLM’ in het museum ‘Jan van der Togt’ te zien.Foto's: www.jvdtogt.nl en www.klm.com

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.