Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

James Dean: van 'boerderij-jongen tot cultfiguur

30 september 2014 Nieuws van toen

James Byron Dean (8 februari 1931 – 30 september 1955) is slechts 24 jaar geworden. Zijn korte carrière, levensstijl, uiterlijk en vroege overlijden maakte van hem een cultfiguur. De film ‘Rebel without a cause’ was zijn bekendste film. Hierin speelde Dean de hoofdrol.

James Dean: van 'boerderij-jongen tot cultfiguur

James Dean: jeugd

James Dean, ook wel Jimmy genoemd, groeide op bij zijn oom en tante op de boerderij in Fairmount. Zijn moeder overleed toen hij negen jaar was. Van zijn vader (tandtechnicus) kreeg hij te horen, dat deze niet voor hem kon zorgen.

Naar theaterschool

Na de middelbare school ging James terug naar zijn vader en stiefmoeder in Californië. Daar ging hij, op advies van zijn vader, rechten studeren. Eigenlijk wilde James graag naar de Universiteit van Califorinië in Los Angeles om acteur te worden. Na zijn eerste jaar is hij alsnog naar UCLA gegaan. Zijn hoofdvak werd theater.

Pepsi tv-reclame

In 1951 kwam Dean voor het eerst op de televisie in een televisiecommercial voor Pepsi. Dit was zijn eerste betaalde rol. Vervolgens was hij te zijn in de televisiefilm ‘Hill number one’. Omdat James graag een carrière in Hollywood ambieerde, staakte hij zijn studie.

Diverse rolletjes

Eenmaal in Hollywood ontmoette James Roger Brackett. Via hem kreeg hij diverse rolletjes in radioprogramma’s en figureerde hij in films, zoals een Dean Martin / Jerry Lewis-film. Ook Hollywood was het niet voor Dean. Hij verhuisde naar New York, waar hij op de Actors Studio van Elia Kazan werd aangenomen.

Geprezen door critici

In het najaar van 1952 stond Dean voor het eerst op de planken in ‘See the Jaguar’. Het stuk werd door de critici slecht ontvangen, echter Dean werd voor zijn rol de hemel in geprezen. Daarna ging zijn carrière als trein.

Oscarnominatie

In 1953 speelde hij in diverse televisiefilms. Vervolgens kreeg James in 1954 de rol van Bachir in ‘The Immoralist’, een toneelbewerking van de roman van André Gide. Voor zijn rol in ‘East of Eden’ heeft Dean veel waardering gekregen. In 1955 zou hij voor deze rol postuum worden genomineerd voor een Oscar.

Auto-ongeluk

James Dean zijn laatste rol was in 1955 in de film ‘Giant’ met Elizabeth Taylor en Rock Hudson. Deze film heeft hij niet kunnen afmaken. Op weg naar een autorace in Salinas (Californië) met een goede vriend verongelukt Dean. Met zijn Porsche 550 reed hij frontaal op een auto af. Zijn vriend werd de auto uitgeslingerd en de bestuurder van de andere auto had slechts enkele snijwonden.

Dean ligt begraven op ‘Park Cemetery’ in Fairmount.

Wat vindt u van de films van James Dean? Was u vroeger ook een fan?
Foto: www.fanpop.com
iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.