Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Het Cursiefje van Carmiggelt in Het Parool

24 oktober 2017 Oude kranten
Carmiggelt schreef op 24 oktober 1946 zijn eerste ‘Kronkel’ voor Het Parool. Vanwege de afwijkende vormgeving van, een cursief gezette tekst in een gestrekte kolom en de titel cursief, kreeg de column de naam ‘Cursiefje’. Fans van ‘Kronkel’ kunnen zich vast nog wel herinneren dat de column altijd in de meest rechtse kolom op pagina drie stond.
Het Cursiefje van Carmiggelt in Het Parool

Kronkel

Omdat Carmiggelt voor de krant ook recensies schreef voor toneelstukken en films, waar zijn naam onder prijkte, moest een andere naam onder de kroniek verschijnen. Hiermee moest worden voorkomen dat de kroniek iets met de kritieken van doen had. De schrijver besloot daarom onder de pseudoniem Kronkel te gaan schrijven.

Jeanne Roos verzorgde onder haar onderduiknaam Marian Smeets de kinderrubriek in Het Parool. In de rubriek schreef ze over het konijn Gijsbert die de worm Kronkel tegenkwam. Smeets gaf Carmiggelt toestemming om de naam Kronkel onder zijn ‘Cursiefjes’ te plaatsen. 

Dagelijkse dingen

De onderwerpen die Carmiggelt in de Cursiefjes besprak, gingen met name over mensen in cafés, oude mensen, kinderen en dieren (voornamelijk katten). Carmiggelt bedacht de onderwerpen zelf. De alledaagse dingen wist hij altijd humoristisch te omschrijven. Zelf gebruikte Carmiggelt de term ‘slapstick humor’. In de loop der jaren werd de stijl soberder en dramatischer.

Het Cursiefje verscheen in eerste instantie vier keer per week. Later werd dat dagelijks. In totaal schreef Carmiggelt 8.700 Cursiefjes voor Het Parool.

 

Las u trouw het Cursiefje van Carmiggelt?


Bron: Wikipedia.nl en Trouw.nl

 

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.