Omdat Carmiggelt voor de krant ook recensies schreef voor toneelstukken en films, waar zijn naam onder prijkte, moest een andere naam onder de kroniek verschijnen. Hiermee moest worden voorkomen dat de kroniek iets met de kritieken van doen had. De schrijver besloot daarom onder de pseudoniem Kronkel te gaan schrijven.
Jeanne Roos verzorgde onder haar onderduiknaam Marian Smeets de kinderrubriek in Het Parool. In de rubriek schreef ze over het konijn Gijsbert die de worm Kronkel tegenkwam. Smeets gaf Carmiggelt toestemming om de naam Kronkel onder zijn ‘Cursiefjes’ te plaatsen.
De onderwerpen die Carmiggelt in de Cursiefjes besprak, gingen met name over mensen in cafés, oude mensen, kinderen en dieren (voornamelijk katten). Carmiggelt bedacht de onderwerpen zelf. De alledaagse dingen wist hij altijd humoristisch te omschrijven. Zelf gebruikte Carmiggelt de term ‘slapstick humor’. In de loop der jaren werd de stijl soberder en dramatischer.
Het Cursiefje verscheen in eerste instantie vier keer per week. Later werd dat dagelijks. In totaal schreef Carmiggelt 8.700 Cursiefjes voor Het Parool.
Las u trouw het Cursiefje van Carmiggelt?
Bron: Wikipedia.nl en Trouw.nl