Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Henry Ford verkocht eerste Ford op 23 juli 1903

23 juli 2014 In de media

Henry Ford verkocht op 23 juli 1903 zijn eerste eigen auto, de tweecilinder ‘Ford Model A’. De ‘Ford Motor Company’ was pas in datzelfde jaar door Ford en twaalf anderen opgericht. In het begin van de oprichting werden slechts enkele auto’s per dag in de Ford-fabriek gebouwd. De onderdelen werden nog op bestelling door andere bedrijven geproduceerd.

Henry Ford verkocht eerste Ford op 23 juli 1903

Jonge techneut

Al op jonge leeftijd had Henry Ford veel interesse in techniek. Op 15-jarige leeftijd verliet hij het ouderlijke huis (in Michigan) om als leerling bij een stoommachinefabriek in Detroit te gaan werken. Daarnaast repareerde hij horloges bij een juwelier.

Quadricycle

In 1896 bouwde Ford in zijn vrije tijd zijn eerste auto, de ‘Quadricycle’. De auto was voorzien van vier fietswielen. Vandaar de naam ‘Quadricycle’, oftewel vierwieler. In totaal had Henry Ford drie van deze auto’s gebouwd.

Geen succes

Drie jaar na de bouw van de ‘Quadricycle’ richtte de ingenieur ‘Detroite Automobile Company’ op. Een lang bestaan heeft het bedrijf niet gehad. En ook het tweede bedrijf, ‘Henry Ford Company’, dat hij samen met andere aandeelhouders in 1901 oprichtte, wilde niet lukken. Het succes bleef uit en Ford moest het bedrijf verlaten.

Ford verovert automarkt

Met de bouw van ‘Ford Model A’, waarvan ongeveer 1.700 auto’s in één jaar waren geproduceerd, boekte Ford zijn eerste succes. Vijf jaar later, in 1908, werd dit succes met de komst van de ‘T-Ford’ overtroffen. Van deze auto waren meer dan 15 miljoen stuks verkocht. Een record aantal aan auto’s dat pas in 1972 met de komst van de ‘Volkswagen Kever’ werd verbroken.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.