Menu
Zoek uw krant

Frans Johannes Goedhart: de oprichting van 'Het Parool'

25 juli 2014 In de media

Frans Johannes Goedhart (25 januari 1904 – 3 maart 1990), pseudoniem voor Pieter ’t Hoen, bracht vlak na het uitbreken van de Twee Wereldoorlog de ‘Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen’ uit. Een illegale nieuwsbrief met politieke, opiniërende artikelen over de situatie in Nederland. Voor het tot stand komen van de nieuwsbrief was de achttiende-eeuwse journalist en patriot Pieter ’t Hoen een inspiratiebron voor Goedhart. ’t Hoen had het politieke weekblad ‘De Post van den Neder-Rhijn’ opgericht., waarin hij streed tegen buitenlandse indringers.

Frans Johannes Goedhart: de oprichting van 'Het Parool'

'Stichting Het Parool'

Het eerste nummer van ‘Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen, verscheen op 25 juli 1940. Na 27 edities werd het verzetjeskrant tot ‘Het Parool’ omgedoopt. Hierbij kreeg de journalist, politicus en verzetsstrijder steun van Koos Vorrink, Simon Carmiggelt, drs. J. Meijer en mr. C.H. de Groot. Samen richtten zij ‘Stichting Het Parool’ op. Er werd voor een stichtingsvorm gekozen, omdat in die tijd een krant maken niet was bedoeld om winst te maken maar om mensen van nieuws te voorzien.

Arrestatie

In januari 1942 werd Goedhart samen met politicus Herman Wiardi Beckman op het strand van Scheveningen gearresteerd. Ze probeerden te vluchten naar Engeland. Eind 1942 stond de journalist, en nog 22 anderen, terecht. De uitspraak was de doodstraf.

Ontsnapping kamp 'Vught'

Op 2 augustus 1943 wist Frans Johannes Goedhart met een transport uit het kamp ‘Vught’ te ontsnappen. Enkele weken later was hij weer als journalist voor ‘Het Parool’ aan het werk. Daarnaast schreef hij mee aan een manifest van ‘Het Parool’ en het zusterblad ‘Vrij Nederland’, dat in mei 1944 verscheen.

Nieuw hoofdredacteur

In de zomer van 1943 was besloten om ‘Het Parool’ na de oorlog door te laten gaan als een onafhankelijk dagblad waarin de naoorlogse vernieuwing van pers en politiek centraal zou staan. Na de oorlog kreeg het dagblad met Gerrit Jan Heuven Goedhard een nieuwe hoofdredacteur. Hij was de voormalige hoofdredacteur van het ‘Utrechtse Nieuwsblad’. Met name door Gerrit Jan Heuven nam ‘Het Parool’ binnen het politieke bestel een belangrijke plaats in.

Na 10 jaar afscheid

Heuven Goedhart gaf in 1951 het stokje over aan Koets. De anti-communistische artikelen van Frans Johannes Goedhart leidde in 1956 tot een botsing met de medeleden van de ‘Stichting Het Parool’ en hoofdredacteur Koets. Het conflict deed Goedhart besluiten op te stappen.

Frans Johannes Goedhart was tien jaar redacteur bij Het Parool en voorzitter van de ‘Stichting Het Parool’ geweest.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2025 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies. Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.