Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Eerste succesvolle film met geluid in premère

4 oktober 2017 Film, televisie en musical

The Jazz Singer is de eerste succesvolle film met geluid. Ook wel een sprekende film genaamd. Op 6 oktober 1927 draaide de Amerikaanse muziekfilm, met Al Jolson in de hoofdrol, in meerdere theaters in de Verenigde Staten. Na The Jazz Singer volgenden er voor Al Jolson meer rollen in sprekende films.

Eerste succesvolle film met geluid in premère

Heel veel zang en tekst was er niet in de film. Bij elkaar opgeteld waren er slechts een paar minuten zang te horen. Al Jolson zong het nummer ‘Mammy’ twee keer. Daarnaast had hij een paar regels tekst. Er was met name veel muziek te horen.

Weinig vertrouwen

In 1926 had Jack Warner, een van de vier Warner-broers, de filmrechten van de musical The Jazz Singer gekocht. Dit was nog in de tijd van de stomme film. Veel vertrouwen hadden critici niet. Hoe kon je nu een muziekfilm maken als je de zanger niet kon horen. 

Hoge notering

The Jazz Singer was een grote hit. Voordat de film werd uitgebracht, waren al andere films met geluid verschenen. Geen van allen waren een succes geworden. De film van Warner Music zorgde ervoor dat het tijdperk van de stomme film voorbij was. In New York was The Jazz Singer 35 weken op het doek te bewonderen. Filmliefhebbers in Los Angeles en Chicago hebben zelfs nog langer van de film kunnen genieten. 

Nederlandse première

In Nederland ging The Jazz Singer in 1928 in première in het theater Tuschinski. Nog altijd als ‘stomme’ film vermeld. Een orkest verzorgde de muzikale begeleiding. Achter het filmdoek stond een groot mannenkoor opgesteld. De acteurs playbackten het nummer van Al Jolson.

Remake

Van The Jazz Singer verscheen in 1953 een remake met Danny Thomas in de hoofdrol. Daarna kwam er nog een remake in 1980 met Neil Diamond als jazz-zanger. 

Bent u liefhebber van oude films? Heeft u The Jazz Singer gezien?
Bron: De Groene Amsterdammer

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.