Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Eerste geluidsfilm met groot enthousiasme door publiek ontvangen

31 juli 2014 In de media

‘Metro-Goldwyn-Mayer Studios’ (MGM Studios) in Los Angeles liet op 31 juli 1928 de eerste geluidsfilm aan het publiek zien. Voorafgaande aan de film was voor het eerst het gebulder van de befaamde leeuw ‘Leo’ te horen. White Shadows on the South Seas, een exotische film van de Amerikaanse filmregisseur W.S. van Dyke II, was de eerste geluidsfilm met gesynchroniseerde muziek en geluidseffecten. In de film werd één woord gezegd: “Hello”. De eerste geluidsfilm werd door het Amerikaanse publiek goed ontvangen.

Eerste geluidsfilm met groot enthousiasme door publiek ontvangen

Dure geluidsinstallatie

In Nederland duurde het nog even voordat de eerste geluidsfilm in de bioscopen te zien was. De bioscopen en filmcritici wilden nog niet van de ‘stomme film’ (zwijgfilm) af. Het duurde een lange tijd voordat de bioscoopexploitanten dure (geluids)installaties gingen aanschaffen. Niemand kon vertellen of de geluidsfilm een succes zou worden.

Eerste geluidsfilm in Nederland

Pas op 10 mei 1929 had het Amsterdamse ‘Tuschinski Theater’ de primeur. De film The Broadway Melody werd als eerste geluidsfilm aan het Nederlandse publiek getoond. Het publiek reageerde enthousiast op de film, ondanks dat de meeste mensen de Amerikaanse dialogen niet konden verstaan, en de techniek.

Negatieve filmcritici

Minder enthousiast waren de serieuze filmcritici. Tuschinski was in de eerste plaats al niet erg geliefd. Voor de geluidsfilms hadden ze al helemaal geen goed woord over. Dit veranderde in januari 1930. Toen verscheen pas in Nederland de film White Shadows in the South Seas. De exotisch getinte film was men hier nog niet gewend. In eerste instantie werd de film alleen voor bezoekers van 18 jaar en ouder goedgekeurd

Journaalfilms met geluid

Naast de speelfilms werden ook de buitenlandse journaalfilms met geluid druk bezocht. Het eerste journaal van 'Fox Movietone News' verscheen in juli 1929 in het ‘Tuschinski Theater’. Een jaar later draaide het journaal in twaalf bioscopen in Nederland. Met de buitenlandse talen had het publiek enige moeite. Het duurde even voordat de Nederlandse journaalfilms op geluid overgingen. Pas in 1931 werd het eerste journaal met geluid gedraaid.

Ondanks dat de geluidsfilm met veel enthousiasme werd omarmd, moest de film nog lange tijd concurreren met de ‘stomme film’. Dit duurde tot eind 1933.

Foto: http://alsolikelife.com

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.