Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

Eerste advertentie Amerikaanse auto

29 juli 2014 In de media

De eerste advertentie voor een Amerikaanse auto wordt in vele artikelen aan ‘Winton Motor Car Company’ (Cleveland) toegewezen. Alexander Winton, een Schotse immigrant, liet op 30 juli 1898 de advertentie met de kop ‘Dispense with a horse’ in het tijdschrift ‘Scientific American’ plaatsen. De advertentie was bedoeld om mensen aan te sporen hun paard in de stal te laten staan. Het werd tijd om een auto aan te schaffen.

Eerste advertentie Amerikaanse auto

‘Pheaton Moto Cycle’

Volgens de website ‘The Henry Ford’ was niet Alexander Winton degene die de eerste advertentie voor een auto liet afdrukken, maar ‘Moto-Cycle Manufacturing Company’ (Philadelphia). Dit bedrijf zou in 1890 al een advertentie van hun ‘Pheaton Moto Cycle’ in een krant of tijdschrift hebben geplaatst. Tussen 1890 en 1898 zouden er nog twee autofabrikanten Winton voor zijn gegaan.

Eerste paginagrote advertentie

In november 1895 stond in de eerste editie van ‘The Horseless Age’ een paginagrote advertentie van de ‘Victoria’, de auto van ‘Racine Motor Vehicle Company’ (Wisconsin), afgedrukt. En ‘Duryea Motor Wagon Company’ adverteerde in 1896 in ‘The Horseless Age’. Het bedrijf adverteerde als eerste met een advertentie waarop een vrouw achter het stuur stond afgebeeld. Pas twee jaar later liet ‘Winton Motor Car Company’ een advertentie plaatsen.

Dezelfde advertenties

Op het moment dat de eerste auto op de markt kwam, verscheen ook de eerste advertentie. Deze advertenties hadden één grote afbeelding met weinig tekst. Omstreeks 1898 werden de teksten door de uitgebreide omschrijving van de auto langer. De illustraties bleven vanwege veelal onveranderd. Het wekelijks tijdschrift ‘Scientitic American’ paste voornamelijk de koppen van de advertenties aan. Sommige koppen, zoals ‘Dispense with a horse’, werden voor een tweede keer gebruikt.

Succesvol adverteren

‘Scientific American’ was voor Alexander Winton een ideaal tijdschrift om zijn auto in te promoten. Het was een tijdschrift voor mensen die in de laatste innovaties op het gebied van transport en wetenschap waren geïnteresseerd. Robert Allison uit Port Carbon kocht na het lezen van de advertentie ‘Dispense with a horse’ in ‘Scientific American’ de eerste auto van ‘Winton Motor Car Company’.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.