Afgelopen nacht was het 70 jaar geleden dat de Duitse stad Dresden door geallieerden – Amerikaanse en Britse bommenwerpers - werd aangevallen. Gisteren kwamen circa honderd overlevenden en andere gasten uit heel Europa samen in de ‘Dreikönigskirche’ om het bombardement te herdenken. Ook bondspresident Joacim Gaucks was bij de herdenking aanwezig.
Van 13 op 14 februari 1945 vielen ruim achthonderd Britse vliegtuigen de stad aan. Meer dan 1.400 ton aan bommen en 1.100 ton aan brandbommen werden afgeworpen. De nacht daarop vielen opnieuw bommen op de stad. Dit keer waren de bommen afkomstig van circa driehonderd Amerikaanse vliegtuigen. De stad was vrijwel in vlammen opgegaan.
Volgens nazi-propaganda waren 200.000 mensen gedood. Uit een onafhankelijk onderzoek uit 2008 blijkt dat 25.000 mensen de bombardementen niet hebben overleefd. Daarnaast waren er nog honderdduizenden zwaargewonden en verminkte mensen.
De luchtaanvallen op Dresden worden door critici als omstreden gezien, aangezien Dresden weinig strategische waarde had. Sommigen spreken zelfs van een oorlogsmisdaad. Het Duitse luchtruim zo goed als in handen van de geallieerde luchtmacht.
Afbeelding: npogeschiedenis.nl