Menu
Zoek uw krant

Anton Geesink: legendarische sportheld in Nederland

24 oktober 2014 Nederlandse geschiedenis

50 jaar geleden won Anton Geesink goud op de Olympische Spelen in Japan, Tokio. Daarmee zette hij niet alleen Nederland op de kaart maar ook de judosports.

Anton Geesink: legendarische sportheld in Nederland

Natuurtalent

Anton Geesink werd in 1934 geboren in Wijk C in Utrecht. Op veertienjarige leeftijd zag hij een judodemonstratie en besloot zich bij een judoschool aan het sluiten. Jan van der Horst bracht hem de kneepjes van de judosport bij. Geesink bleek een natuurtalent te zijn. Het duurde niet voordat hij zijn eerste zege behaalde.

21 Europese titels

In 1951 werd de judoka uit Utrecht Nederlands kampioen. Een jaar later schreef hij het Europees kampioenschap op zijn naam. In totaal veroverde Geesink 21 Europese titels in het zwaargewicht en de klasse ‘alle categorieën’. Na iedere zege werd hij in zijn geboorte- en woonplaats Utrecht als een held onthaald.

Wereldkampioen

Op 27-jarige leeftijd (1961) werd Anton Geesink wereldkampioen. Daarmee was hij de eerste judoka buiten Japan. In Utrecht barstte een volksfeest los. Heel Utrecht en omgeving was naar het stadshuis gekomen voor de huldiging. Als een echt sportman verscheen Geesink in zijn judopak waar hij door burgemeester De Ranitz werd gehuldigd. De prestaties van Geesink zorgden ervoor dat de judosport in Nederland immens populair werd.

Olympische Spelen in Japan

Na de gouden wereldplak werd het volgende doel gesteld: goud op de Olympische Spelen in Japan. De voorbereiding zat behoorlijk tegen. Eerst was het de vraag of Anton met zijn amateurstatus überhaupt wel mocht deelnemen. In februari 1964 kreeg hij een auto-ongeluk in Parijs. Daarna belandde hij in april ook nog eens in het ziekenhuis. Pas op 12 juni 1964 werd het duidelijk dat Geesink naar Japan zou gaan. Begin september vertrok de judoka als eerste van de Nederlandse Olympische delegatie naar Tokio.

Eenmaal in Tokio was Anton Geesink voer voor de journalisten. Honderden Japanse journalisten stonden hem bij aankomst op te wachtten.

Het judotoernooi

Na de openingsceremonie op 10 oktober, waar Geesink de Nederlandse vlag droeg, werd pas bekend wie de tegenstanders van de Nederlander werden. Op 12 oktober kreeg Geesink te horen dat hij het duel met de Japanner Kaminaga en de Brit Petherbridge aan moest gaan. Het Olympisch judotoernooi in vier klassen was op de laatste dag van de Olympische Spelen gepland. Japan zou dan bij een gouden medaille in vreugde kunnen uitbarsten en dat moest de hele wereld weten.

Zoals verwacht wonnen de Japanners de eerste drie gewichtsklassen. Het wachten was op de vierde overwinning. Geesink won in de poule van beide tegenstanders. Daarmee plaatste hij zich rechtstreeks voor de halve finale. De Japanner, Kaminaga, won in de verliezersronde van de Brit Petherbridge en plaatste zich ook.

Olympisch kampioen

Geesink was op dreef. In de halve finale wist hij in slechts vijftien seconden de Australiër Boronovskis te verslaan. Ook Kaminaga won. Hij versloeg de Oost-Duitser Klaus Glahn maar had het een stuk moeilijker dan Geesink. De finale ging tussen Geesink en Kaminaga. We weten allemaal hoe dat afliep…

Verder achter de schermen

De Nederlandse judoka werd een legende in de judosport. In 1967 zette Geesink een punt achter zijn succesvolle judocarrière. Zoals een echte sportman betaamt, nam hij niet helemaal afscheid van de judo- en sportwereld. Geesink ging achter de schermen aan het werk. Hij werd bestuurder van onder andere de Internationale Judo Federatie en het Internationaal Olympisch Comité.

Tentoonstelling 'Alles voor de sport'

50 jaar na dato herleeft die legendarische dag in Japan. Omdat het goud van Geesink één van de historische overwinning in de Nederlandse sportgeschiedenis is, heeft Het Utrechts Archief de tentoonstelling ‘Alles voor de sport’ samengesteld.

De tentoonstelling is vanaf vandaag tot en met 19 april 2015 in Het Utrechts Archief te bezichtigen. Natuurlijk staat de tentoonstelling in het teken van de succesvolle sportcarrière van Anton Geesink. Echter, naast sportman was hij ook ondernemer, filmster, bestuurder en familieman.

Op 26 oktober zendt RTV Utrecht de documentaire ‘Anton Geesink, man met een missie’ uit.




Bron: www.hetutrechtsarchief.nl.


iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2025 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies. Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.