Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

I have a dream

27 augustus 2014 Nieuws van toen

Op 28 augustus 1963 hield Martin Luther King, tijdens een georganiseerde mars, zijn beroemde toespraak in Washington. King sprak hier de legendarische woorden ‘I have a dream’. Hij gebruikte deze zin omdat hij de droom had dat blanken en zwarten ooit samen zouden kunnen leven. Meer dan 200.000 mensen, man, vrouw, blank, zwart, volwassenen en kinderen, kwamen op de mars af om te laten zien dat ze vrede en rechtvaardigheid wilden. De speech deed – en doet nog steeds – velen nadenken over de gelijke rechten van de mens.

I have a dream

Martin Luther King

Martin Luther King werd op 15 januari 1929 in Atlanta geboren. In zijn jeugdjaren werd hij vaak met discriminatie geconfronteerd. Op jonge leeftijd had hij al de wens om gelijkwaardigheid te bereiken voor de donkere en blanke mens. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met het werk van Mahatma Ghandi. De aanpak van het geweldloze verzet van Ghandi sprak Martin Luther King erg aan.

In 1948 trad hij als baptistenpredikant in de voetsporen van zijn vader en zijn opa. Zes jaar later stelde zijn vader hem aan als dominee van de baptistenkerk in Montgomery, Alabama.

Montgomery Improvement Association

Naar aanleiding van een busincident op 1 december 1955 werd de organisatie MIA (Montgomery Improvement Association), met als voorzitter Martin Luther King, opgericht. Volgens plaatselijke verordening dienden zwarten achter in de bus plaats te nemen. Echter wilde Rosa Parks haar plaats niet afstaan aan een blanke. Zij werd in Montgomery gearresteerd en in de gevangenis gezet. MIA organiseerde een langdurige busboycot, totdat de zwarten gelijke rechten in het openbaar vervoer zouden krijgen als blanken. In december 1956 werden de segregatiewetten voor het openbaar vervoer afgeschaft en daarmee de busboycot opgeheven.

SCLC

Als gevolg van het succes van MIA werd in 1957 SCLC, Southern Christian Leadership Conference, opgericht. Ongeveer zestig negerleiders namen hiertoe het initiatief. King werd tot president van de SCLC uitgeroepen. Het doel van de SCLC was het organiseren van geweldloos verzet en de rechten van zwarten te verbeteren door in gesprek te raken met de Amerikaanse regering.

King en Kennedy

King en enkele andere burgerrechtenactivisten werden in 1963 door president Kennedy op het witte huis ontvangen. Tijdens deze ontmoeting had Kennedy gezegd zijn best te doen zich in te zetten om een wet voor het gelijkstellen van de burgerrechten te laten opstellen.

Het einde van een groot mens

In datzelfde jaar werd John F. Kennedy vermoord. Martin Luther King had aan de hand hiervan voorspeld dat dit ook met hem zou gebeuren. Tegen zijn vrouw Coretta Scott zei hij: ‘Dit is ook wat met mij zal gebeuren. Het is zo, dit is een ziek land. Ik denk niet dat ik het zal overleven.’ Op 4 april 1968 werd Martin Luther King doodgeschoten op een balkon van Lorraine Motel in Memphis. Hij werd 39 jaar.

Martin Luther King ontving in 1964 de Nobelprijs voor de vrede.


Foto's: vía www.nrc.nl en www.krantvanuwgeboortedag.nl

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.