Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

De krant van de geboortedag voor Matthijs van Nieuwkerk in Mindf*ck

7 januari 2016 Film, televisie en musical

Krant van uw Geboortedag werd maandag 4 januari kort maar krachtig in het televisieprogramma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk benoemd. De presentator had Victor Mids, bedenker en maker van het televisieprogramma Mindf*ck, als tafelgast. Mids vond het fascinerend om te weten dat mensen de krant van hun geboortedag online konden bestellen. Hoe komt Victor Mids bij Krant van uw Geboortedag?

De krant van de geboortedag voor Matthijs van Nieuwkerk in Mindf*ck

De Wereld Draait Door

Mindf*ck is een uniek goochelprogramma met een populairwetenschappelijke insteek. Mensen nemen deel aan onverklaarbare illusies met inzicht in de achterliggende psychologische principes zoals afleiding, non-verbale communicatie en beïnvloeding van het onderbewustzijn. Zo werd ook Matthijs van Nieuwkerk door Mids uitgenodigd om aan het programma deel te nemen. Mids wilde het verleden van de presentator voorspellen. Voor het uitvoeren van deze illusie had Mindf*ck het Algemeen Handelsblad van 8 september 1960 nodig, de geboortedag van Matthijs van Nieuwkerk (in Amsterdam). Daarvoor kwamen ze bij Krant van uw Geboortedag terecht.

Originele exemplaar geboortedag

Waar diende de krant van de geboortedag van Van Nieuwkerk nu precies voor? Victor Mids had een opdracht voor de presentator van De Wereld Draait Door bedacht. Matthijs had heel veel kranten gelezen, maar Mids weet zeker dat hij één krant niet heeft gelezen. Hij laat het Algemeen Handelsblad zien van 8 september 1960. “Het originele exemplaar die uitkwam op de dag dat jij werd geboren”, aldus de presentator van Mindf*ck.

De opdracht Mindf*ck

Op de voorpagina van de krant heeft Mids één headline afgedekt. Van Nieuwkerk heeft geen idee wat daar staat vermeld, dat mag hij gaan achterhalen. Hij krijgt de opdracht om drie van de vele kranten die in de ruimte hangen, waar zij zich bevinden, uit te kiezen. Matthijs pakte Het Parool en twee kranten van De Telegraaf. Vervolgens moest hij alle woorden van de headliners uitknippen en daar vier willekeurige stapeltjes van maken. De stapeltjes moesten worden omgedraaid en mochten nog één keer aanpassen.

Headliner krant van de geboortedag

Nadat Van Nieuwkerk deze stappen had uitgevoerd, moest hij van elk stapeltje het eerste woord omdraaien. De volgende vier woorden kwamen tevoorschijn: woestijn, in, de, noodlanding. Van deze woorden moest Matthijs een headliner maken, dat werd: Noodlanding in de woestijn. Deze zin moest hij op papier plakken. Daarna liepen ze naar de krant en liet Victor Mids de verborgen headliner zien. De headliner van Van Nieuwkerk kwam overeen met de headliner van de krant van zijn geboortedag. Een verbouwereerde Matthijs van Nieuwkerk vond het een knap staaltje. Virtuoos.

Origineel en persoonlijk

De Krant van uw Geboortedag is een origineel en persoonlijk cadeau om onder andere met een verjaardag of jubileum te geven, maar ook als een relatiegeschenk. Daarnaast krijgen we ook aanvragen voor diverse televisieprogramma’s, musicals en films binnen. Met name producties die terug gaan in de tijd, zijn op zoek naar originele, oude kranten van bepaalde data en jaargangen. Van de meeste kranten die in de loop der eeuwen bij mensen op de deurmat vielen, zijn slechts twee exemplaren bewaard gebleven. Het is dan heel bijzonder om in het bezit te zijn van een originele krant van uw geboortedag.

 

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.