Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant

75 jaar elektrische scheerapparaten van Philips

14 oktober 2014 Jubilea

De Philips shaver van Philips bestaat 75 jaar. Mannen stonden 1939 in de rij tijdens de voorjaarsbeurs in Utrecht om het eerste scheerapparaat te kunnen bewonderen. Scheren zonder kwast en mes, dat wilde elke man uitproberen. Philips had een gat in de markt geslagen.

Elektrisch scheren

Een compleet nieuwe uitvinding was het scheerapparaat niet. In 1934 was elektrisch scheren al erg hip in de Verenigde Staten en Canada. Het revolutionair apparaatje van merken als Schick en Remington was daar al 1,5 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dan kan Philips niet achterblijven.

De ontdekking

Philips-medewerker ingenieur Alexandere Horowitz hoorde over het scheerapparaat en lichtte het hoofdkantoor van Philips in over zijn ontdekking. In eerste instantie werd niet erg enthousiast op de vondst van Horowitz gereageerd. Wat doe je als je iets nieuws ontdekt? Juist, dan ga je het uitproberen. En dat deed de nieuwsgierige ingenieur.

De resultaten van de Amerikaanse scheerapparaten waren teleurstellend. Samen met technicus Lex van Dam maakte Horowitz in 1938 een prototype. Daar waar de Amerikaanse modellen op een vibrerend motortje heen en weer bewogen, maakte het systeem – bestaande uit drie mesjes - van de Philips ingenieur ronddraaiende bewegingen.

Het begin van Philipshave

Directeur Anton Philips was nog steeds niet onder de indruk van het elektrisch scheerapparaat. Zijn schoonzoon, Frans Otten, daarentegen wel. Hij ging de test aan. De ene helft van zijn gezicht scheerde hij met een Amerikaans apparaat en de andere met de verbeterde versie van Horowitz. Dit werd het begin van de ‘Philipshave’, ook wel ‘de sigaar’ genoemd vanwege de vorm van het apparaat.

In 1939 kwam de Philipshave voor het eerst op de markt. Mannen konden het revolutionair apparaatje voor 19,50 gulden kopen. Het elektrisch scheerapparaat werd warm onthaald. Alleen al in het eerste jaar werden 12.000 apparaten geproduceerd.

Blijven ontwikkelen

Na de oorlog kwam Philips met een nieuw systeem op de markt. Het ‘Eitje’. Dit apparaat had twee scheerkoppen en een sterkere motor. In de loop der jaren bedacht Philips steeds betere scheerapparaten. Tot op heden zijn er meer dan tachtig apparaten op de markt gebracht.

Tentoonstelling Philips shavers

Bent u geïnteresseerd naar de geschiedenis van de Philips shaver? In het Philips museum in Eindhoven is van 10 oktober 2014 tot en met 4 januari 2015 de tentoonstelling ’75 jaar Philips shavers’ te bezichtigen. Hier kunt u ook hét revolutionair apparaat aanschouwen dat een nieuw ‘scheertijdperk’ introduceerde.



Bron: www.philips-museum.com en Dagblad van het Noorden
Foto: www.philips-museum.com



iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Verhuizing

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.