Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
€ 64,95

Het Volk van donderdag 27-10-1927

Dagblad Het Volk kwam op 2 april 1900 voor het eerst van de persen rollen. Een landelijk socialistisch dagblad dat met financiële steun van de Duitse partij Sozialdemokratische Partei Deutschlands kon verschijnen. Om de krant in eigen beheer te drukken, werd in Amsterdam een uitgeverij opgericht: De Arbeiderspers.

Het Volk werd geleid door hoofdredacteur en leider van de politieke partij SDAP, Pieter Jelles Troelstra. Lang stond hij niet aan roer. Vanwege een conflict werd Troelstra in 1903 al door P.L. Tak vervangen.

Op zondag zat bij de krant de bijlage Het Zondagsblad. Voor de politieke prent zocht de redactie nog een tekenaar. Hiervoor werd in 1902 een prijsvraag uitgeschreven. De gelukkige winnaar werd Albert Hahn. Hij kreeg direct een vast dienstverband.
Piet van Reen was ook een van de medewerkers van Het Volk. Hij had in 1936 een politieke tekening gemaakt van Hitler, die door hoofdredacteur Ankersmit werd gepubliceerd. Vanwege het beledigen van een staatshoofd, moest Ankersmit een boete betalen van 150 gulden. In hoger beroep werd de hoofdredacteur alsnog vrijgesproken.

Het ging goed met de socialistische krant, dat leidde tot een nieuwe editie. In Den Haag verscheen een nieuwe krant onder de naam Vooruitmet onder andere Simon Carmigge in de redactie.

In de oorlog

Na de inval dan de Duitsers dachten de directie en de redactie van Het Volk dat ze de zelfstandigheid van het dagblad veilig hadden gesteld. De toezeggingen van de Duitsers bleken loze beloftes. Vanaf 20 juli 1940 kwam de redactie in handen van NSB'er Rost van Tonningen.

Na de oorlog werd besloten om de titel van de krant aan te passen naar Het Vrije Volk.

 

LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw Het Volk compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 7,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op donderdag 27 oktober 1927

Overleden: Albert Champion (49), Frans wielrenner en constructeur

Het weer van donderdag 27 oktober 1927

Een gemiddelde dag met een gem. temperatuur van 15.5 ℃.

Er viel in totaal 1.1 mm neerslag in een periode van uur. De zon scheen 0.5 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 17.5 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 13.9 ℃ bleef steken.

Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 82%.

Bekijk alle weerdetails van 27-10-1927 »

Het Volk van donderdag 27 oktober 1927 (27-10-1927) als origineel krant van de geboortedag cadeau

Het Volk van donderdag 27 oktober 1927 (27-10-1927) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Volk van donderdag 27 oktober 1927 (27-10-1927) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.