Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
vanaf € 64,95
  • Het Volk
  • Het Volk
  • Het Volk

Dagblad Het Volk kwam op 2 april 1900 voor het eerst van de persen rollen. Een landelijk socialistisch dagblad dat met financiële steun van de Duitse partij Sozialdemokratische Partei Deutschlands kon verschijnen. Om de krant in eigen beheer te drukken, werd in Amsterdam een uitgeverij opgericht: De Arbeiderspers.

Het Volk werd geleid door hoofdredacteur en leider van de politieke partij SDAP, Pieter Jelles Troelstra. Lang stond hij niet aan roer. Vanwege een conflict werd Troelstra in 1903 al door P.L. Tak vervangen.

Op zondag zat bij de krant de bijlage Het Zondagsblad. Voor de politieke prent zocht de redactie nog een tekenaar. Hiervoor werd in 1902 een prijsvraag uitgeschreven. De gelukkige winnaar werd Albert Hahn. Hij kreeg direct een vast dienstverband.
Piet van Reen was ook een van de medewerkers van Het Volk. Hij had in 1936 een politieke tekening gemaakt van Hitler, die door hoofdredacteur Ankersmit werd gepubliceerd. Vanwege het beledigen van een staatshoofd, moest Ankersmit een boete betalen van 150 gulden. In hoger beroep werd de hoofdredacteur alsnog vrijgesproken.

Het ging goed met de socialistische krant, dat leidde tot een nieuwe editie. In Den Haag verscheen een nieuwe krant onder de naam Vooruitmet onder andere Simon Carmigge in de redactie.

In de oorlog

Na de inval dan de Duitsers dachten de directie en de redactie van Het Volk dat ze de zelfstandigheid van het dagblad veilig hadden gesteld. De toezeggingen van de Duitsers bleken loze beloftes. Vanaf 20 juli 1940 kwam de redactie in handen van NSB'er Rost van Tonningen.

Na de oorlog werd besloten om de titel van de krant aan te passen naar Het Vrije Volk.

 

Het Volk krant geboortedag als jubileumscadeau Het Volk krant geboortedag als jubileumscadeau Het Volk krant geboortedag als jubileumscadeau

Maak uw Het Volk nog specialer met een geschenkverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos

Met certificaat van echtheid

+ € 6,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon

Met certificaat van echtheid & archivaris handschoenen

+ € 16,95

Bekijk alle beschikbare data van het Volk

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.