De afdeling Den Haag van de Nederlandse Bioscoopbond biedt, in de persoon van de heer Gielissen, aan de NIWIN, in de persoon van generaal Van Dijk, een filmprojectie-wagen aan waarmee in Indonesië aan Nederlandse militairen filmvoorstellingen kunnen worden gegeven in het veld. De wagen is voorzien van een eigen aggregaat voor 220 volt wisselstroom en moderne film- en geluidsapparatuur. SHOTS: - de wagen, een grote bestelwagen, staat opgesteld op een kazerneterrein; - groep burgers en militairen komt aanlopen; Gielissen draagt Van Dijk de sleutel over; de heren gaan de wagen binnen ter bezichtiging; - int. filmwagen: operateur spoelt film op; bedient de filmprojector; het aggregaat; de draaitafel en de versterker; - militaire chauffeur salueert naar meerdere en rijdt met de wagen weg.
Onderwerpen: Bijzondere auto's, Bioscopen, Film, Filmoperateurs, Geluidsapparatuur, Krijgsmacht Nederland, Nederlandse Bioscoopbond, Indonesië, Nederland, Nederlands-Indië.
Bron: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Tijdens de dwarse tewaterlating vanaf een scheepswerf in Hoogezand, is de kustvaarder "Rian" omgeslagen. Om herhaling te voorkomen wordt bij de zijwaartse stapelloop van een volgend schip, de "Magna Pete", een andere procedure gevolgd. Het schip, genoemd naar een Groningse meisjes-studentenvereniging, wordt gedoopt door de praeses van deze vereniging, A.A. Hoving. SHOTS: 00:00 ARCHIEFMATERIAAL De "Rian" ligt op zijn kant in het Winschoterdiep. 00:14 STAPELLOOP De "Magna Pete" ligt op de scheepshelling dwars op een aantal houten balken. Arbeiders smeren de balken in met een glijmiddel. Andere arbeiders draaien aan een grote lier. Met een kabel wordt de "Magna Pete" centimeter voor centimeter voortgetrokken en glijdt heel langzaam over de gladde balken naar het water toe om daar uiteindelijk met één rustige zwaaibeweging in te glijden.
Onderwerpen: Scheepsbouw, Tewaterlatingen, Shipbuilding, Launching, Hoogezand-Sappemeer, Nederland, Hoogezand-Sappemeer, Netherlands.
Bron: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Een gemiddelde dag met een gem. temperatuur van 13.3 ℃.
Er viel in totaal 19.5 mm neerslag in een periode van 5.8 uur. De zon scheen 4.1 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 17.4 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 11.1 ℃ bleef steken.
Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 82 %.
Bekijk alle weerdetails van 22-6-1948 »Historisch Archief heeft onderstaande kranten en tijdschriften leverbaar, ziet u geen selectie vermeld staand, dan kan het zijn dat er niets is verschenen vanwege een feestdag of andere reden.
Cijfers en data zijn uit diverse bronnen samen gesteld, waaronder Historisch Archief, Wikipedia, Openbeelden, CBS, CPB, SVB en het KNMI.