Bij de capitulatie in 1940 werd het vaandel van de Genie door eigen mensen verbrand om het niet in Duitse handen te laten vallen. T.g.v. het 200 honderdjarig bestaan van de Genie een plechtigheid in de Kromhoutkazerne in Utrecht, waarbij prins Bernhard een nieuw vaandel aanbiedt. SHOTS: - op de appèlplaats van de kazerne staan officieren en manschappen in carré aangetreden; Bernhard (in uniform) neemt het vaandel over van de vaandelwacht en geeft het aan een militair; daarna trekt, de vaandelwacht met het nieuwe vaandel voorop, t.o.v. van Bernhard en andere officieren, een militaire parade voorbij; - op een met vlaggen versierd buitenterrein demonstreren geniesoldaten hun vaardigheden: ze steken met stormboten een rivier over; ze bouwen een drijvende overgang over de rivier waar overheen soldaten naar de overkant hollen; ze zetten een militaire vrachtauto op grote drijvers en peddelen ermee naar de andere oever.
Onderwerpen: .
Bron: Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
De Engelse veldmaarschalk B.L. Montgomery, sinds 5 oktober voorzitter van het comité van opperbevelhebbers van de Permanente Verdedigingsraad van de Westeuropese Unie, komt in Nederland besprekingen voeren over militaire aangelegenheden. Aan deze besprekingen wordt oa deelgenomen door prins Bernhard. SHOTS: - Montgomey verlaat op vliegveld Valkenburg het vliegtuig en wordt begroet door div. burgerlijke en militaire hoogwaardigheidsbekleders, oa de Engelse ambassadeur sir P. Nichols en generaal H.J. Kruls; hij verlaat het vliegveld per auto; - Montgomery arriveert, de volgende dag, per auto bij de Juliana-kazerne te Den Haag; inspecteert de wacht en gaat naar binnen; poseert, met gezelschap, voor de camera; 20:26 vlnr Kruls, Montgomery, prins Bernhard.
Onderwerpen: .
Bron: Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Historisch Archief heeft onderstaande kranten en tijdschriften leverbaar, ziet u geen selectie vermeld staand, dan kan het zijn dat er niets is verschenen vanwege een feestdag of andere reden.
Cijfers en data zijn uit diverse bronnen samen gesteld, waaronder Historisch Archief, Wikipedia, Openbeelden, CBS, CPB, SVB en het KNMI.