Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
€ 34,00

Wereldkroniek uit week 07 1921 (circa 19-02-1921)

'Wereldkroniek' werd voor het eerst in 1894 uitgebracht. Het tijdschrift was een kruising tussen PanoramaPrivé en Vorsten. In het blad stonden artikelen over filmsterren, vorstenhuizen en nieuws uit binnen- en buitenland. 'Wereldkroniek' was Neerlands oudste weekblad. 
De Wereldkroniek is een weekblad, de exacte datum kan dus afwijken.
De Wereldkroniek van zaterdag 19 februari 1921 is van week 07.
Bespreking van een nummer uit 1896: - Wereldkroniek, geïllustreerd Nieuwsblad voor iedereen. No. 33. 14 Nov. 1896. - Kerstnummer van de Wereldkroniek. 1896. Rotterdam, Nijgh en van Ditmar. Wij zullen het maar bekennen, al mogen kwaadgezinden er ook de gevolgtrekking uit maken dat De Gids niet genoeg op de hoogte is van hetgeen er in Nederland omgaat: het was voor het eerst dat de Wereldkroniek ons onder de oogen kwam. De uitgevers van dit weekblad zijn op den oorspronkelijken - of is 't een Amerikaanschen ? - inval gekomen om elken geabonneerde te verzekeren tegen ongelukken en dit onder even oorspronkelijke, of Amerikaansche, voorwaarden. Zoo'n mementomori kan zijn nut hebben. Zoo krijgt men ƒ 1000 bij een doodelijke kwetsuur, - mits het ongeluk den abonné niet met een vigelante overkome! De bepaling is voor vigelanteverhuurders, noch vleiend, noch voordeelig, - maar daar heeft een tijdschrift als het onze zich niet warm over te maken. Het grootste gedeelte van het nummer van 14 November wordt ingenomen door een verzameling vroolijke en sombere, nederige en pedante, gezonde en ziekelijke, sprekende en nietszeggende, wakkere en slaperige gezichten van sanguinische, cholerische, lymphatische en apathische landgenooten, van welke ons op den omslag van het daarbij gevoegd Kerstnummer verzekerd wordt dat het zijn ‘de voornaamste Nederlandsche letterkundigen en kunstenaren.’ Wanneer men die gezichten lang genoeg bekeken heeft, kan men het andere rijk geïllustreerde blad ter hand nemen en kennis maken met de letterkundige gewrochten en de reproductie van teekeningen en schilderijen van al die schrijvers en schilders. Zooals gezegd, het is een Kerstnummer, al verscheen het reeds 14 November, en nu is het aardig om te zien hoe snedig al die letterkundigen en kunstenaren in hun werk den winter hebben weten te pas te brengen. Zoo opent er een de rij met een opstelletje getiteld ‘De winter in onze dichtkunst’ en wanneer hij het over de staaltjes van dichtkunst had die dit nummer opluisteren, dan had die titel niet beter gekozen kunnen zijn. Zoo is er ook een reproductie van een schilderij: juffrouw met harp, op het punt om met instrument en al in een haard te vallen, en daaronder staat: ‘Winter.’ Er staat zeker nog veel meer merkwaardigs in, dat ons ontsnapt is, maar zoo bladzij aan bladzij te lezen van sneeuw en donkere dagen voor Kerstmis en winternacht en oudejaarsgedachten, en al maar door wintergezichten te bekijken van Apol en Duchatel en Nakken en Gabriël - dat houde een ander uit.
LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw Wereldkroniek compleet met een cadeauverpakking

De tijdschrift wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 6,75

Cambric Geschenkdoos

Cambric Geschenkdoos
+ € 8,75

Laat uw tijdschrift vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Vintage tijdschriften inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op zaterdag 19 februari 1921

Gebeurtenissen: BelgiÎ - Stemrecht voor vrouwen in gemeentelijke verkiezingen.
Geboren: Ernie McCoy, Amerikaans autocoureur (overleden 2001)
Geboren: Ann Savage, Amerikaans actrice (overleden 2008)
Gebeurtenissen: België - Stemrecht voor vrouwen in gemeentelijke verkiezingen.

Het weer van zaterdag 19 februari 1921

Een gemiddelde dag met een gem. temperatuur van 4.6 ℃.

Het bleef droog gedurende de dag. De zon scheen 7.9 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 9.3 ℃ terwijl de minimale temperatuur op -0.7 ℃ bleef steken.

Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 82%.

Bekijk alle weerdetails van 19-2-1921 »

De Wereldkroniek van zaterdag 19 februari 1921 (19-02-1921) als origineel cadeau

De Wereldkroniek van circa zaterdag 19 februari 1921 (19-02-1921) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Wereldkroniek van zaterdag 19 februari 1921 (19-02-1921) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2021 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.