Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
€ 24,00

De Notenkraker uit week 11 1921 (circa 19-03-1921)

De Notenkraker was een Nederlands politiek-satirisch weekblad tussen 1907 en 1936.
De Notenkraker is een weekblad, de exacte datum kan dus afwijken.
De Notenkraker van zaterdag 19 maart 1921 is van week 11.
De Notenkraker bevat vele spotprenten. Beroemde tekenaars uit de begintijd van het blad waren Leendert Jordaan en Albert Hahn sr. De laatste tekende vooral scherpe prenten gericht tegen de monarchie en Abraham Kuyper. - Aan de Notenkraker werkten verder onder meer ook Anton Kristians (pseudoniem Toon Krias) en vanaf 1920 de Belg George Van Raemdonck mee. De kritiek van Het Volk en De Notenkraker richtte zich voornamelijk op de nauwe relatie tussen de kroon en de kapitalistische bourgeoisie. De monarchie werd aangevallen als exponent van de heersende klasse, die zich weinig gelegen liet liggen aan het lot van de arbeiders. - Naarmate er meer socialistische afscheidingen kwamen zoals de SDP (de latere CPH) en de OSP begon men ook kritiek tegen al te linkse stromingen te plaatsen. Tegen 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog, begonnen er vele prenten tegen oorlog en het militarisme te verschijnen. Vooral Albert Hahn sr. maakte indringende tekeningen over het verderf dat de oorlog zaaide. Helaas overleed Albert Hahn nog voor het einde van de oorlog in 1918. Daarna boette De Notenkraker merkbaar aan kwaliteit in, tot de opkomst van een nieuwe generatie tekenaars in de jaren dertig.
LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw De Notenkraker compleet met een cadeauverpakking

De tijdschrift wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 6,75

Cambric Geschenkdoos

Cambric Geschenkdoos
+ € 8,75

Laat uw tijdschrift vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Vintage tijdschriften inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op zaterdag 19 maart 1921

Geboren: Tommy Cooper, Brits komiek (overleden 1984)

Het weer van zaterdag 19 maart 1921

Een gemiddelde dag met een gem. temperatuur van 5.6 ℃.

Er viel in totaal 0.7 mm neerslag in een periode van uur. De zon scheen 8.4 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 10.7 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 0.7 ℃ bleef steken.

Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 76%.

Bekijk alle weerdetails van 19-3-1921 »

De Notenkraker van zaterdag 19 maart 1921 (19-03-1921) als origineel cadeau

De Notenkraker van circa zaterdag 19 maart 1921 (19-03-1921) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Notenkraker van zaterdag 19 maart 1921 (19-03-1921) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2021 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.