Wij zijn er even tussenuit van 8 november t/m 22 november.
Bestellingen worden vanaf 25 november verwerkt in volgorde van binnenkomst.
'Okki' is een jeugdtijdschrift voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Het eerste exemplaar is in 1953, als opvolger van 'Kleuterblaadje', door uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem uitgebracht. In eerste instantie verscheen het tijdschrift als een bijvoegsel bij het gezinsblad 'Katholieke Illustratie'
‘Okki’ (Onze Kleine Katholieke Illustratie) is samen ‘Taptoe’ met in 1953 voor het eerst door uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem uitgegeven. Dit jeugdtijdschrift is de opvolger van 'Kleuterblaadje' (1910-1953) en bedoeld voor kinderen uit de eerste klassen van de basisschool. De bedenkers van ‘Kleuterblaadje’ hebben vast niet durven dromen dat ‘hun jeugdtijdschrift’ zelfs in 21ste eeuw onder de jeugd nog een groot succes is!
Katholiek jeugdblad
In ‘Okki’ komt het katholieke geloof uitvoerig aanbod. Er wordt veel aandacht aan onder andere de kerkelijke vieringen en de verering van Maria besteed. De (strip)verhalen hebben een moraliserend en deugdzaam karakter. Een zeer leerzaam blaadje voor beginnende lezertjes.
Okki stelt zich voor
In het eerste nummer van Okki wordt het figuurtje Okki aan de lezers voorgesteld als ‘het mannetje in de Lolliestraat’. Het tijdschrift heeft een aantal vaste rubrieken. Elk nieuwe jaargang krijgt er nieuwe rubrieken bij. Naast de rubriek ‘Godsdienstige praatjes’, moraliserende en deugdzame verhalen, en ‘Ik lees al’, korte teksten voor de beginnende lezers, publiceert de redactie korte verhalen, vervolgverhalen en versjes.
Divers jeugdtijdschrift
De daaropvolgende jaargangen worden aangevuld met onder andere: ‘Dat lees ik graag’ (een boekenrubriek uit 1954), ‘Geniet van wat de radio biedt’ (een rubriek waarin de lezers op de hoogte worden gehouden van de jeugdprogramma’s van KRO) en ‘Wat ik voor Okki maakte’, waarin de versjes, de raadseltjes en de tekeningen staan afgedrukt die kinderen insturen. Daarnaast kunnen kinderen genieten van de vele leuke en vaak grappige stripverhalen, zoals ‘De verstrooide professor’. Een grappige stripreeks waarin de hoofdpersoon allerlei streken uithaalt. De avonturen van de professor lopen gelukkig altijd goed af.
‘Okki’ heet nieuwe lezers welkom
In 1958 worden ‘Okki’ en het jeugdtijdschrift ‘De Engelbewaarder voor de jongere lezertjes’ samengevoegd. Dit is de veertigste verjaardag van ‘Okki’. De nieuwe lezers van ‘Okki’ worden door Pim, Okkie en Ukkie welkom geheten. Ook deze kinderen zullen de komende jaren met veel plezier het blaadje gaan lezen.
Verandering van uitgeverij
Eind jaren zestig verhuist ‘Okki’ naar een andere uitgeverij. L.C.G. Malmberg N.V. in ’s Hertogenbosch neemt het jeugdtijdschrift over. Door de overname, maar ook de ontzuiling, verliest ‘Okki’ de katholieke signatuur. De verwijzingen naar het katholieke geloof maken plaats voor onder andere lees- en rekenopdrachten. Het blaadje wordt voortaan met name op de basisschool (kinderen van 6-8 jaar) als leermiddel gebruikt. Een beter start van de schoolcarrière kunnen de jonge scholiertjes zich dniet wensen.
‘Okkie’ in de jaren ‘70
In 1974 besluit uitgeverij Malmberg naast ‘Okki’ en ‘Taptoe’ een nieuw jeugdblad op de markt te brengen, ‘Jippo’. ‘Jippo’ is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zeven tot negen jaar. De inhoud van ‘Okki’ moet daarom worden aangepast. Het tijdschrift richt zich vanaf dat moment op kinderen van zes en zeven jaar. Pim, Okkie en Ukkie zullen niet meer samen de kinderen welkom heten. Annemarita neemt het stokje van Okkie en Ukkie over.
‘Okki’ in de jaren’80
Vanaf het schooljaar 1984-1985 wordt ‘Okki’ niet meer wekelijks maar tweewekelijks uitgegeven. Door de dalende verkoopcijfers dient de uitgeverij stappen te ondernemen. Daarnaast wordt de redactie uitgedund en wordt een oproep aan derden gedaan om verhalen, puzzels en foto’s op te sturen. ‘Okki’ wordt nu uitgebracht voor kinderen uit de groepen twee en drie.
‘Okki’ in de 21ste eeuw
Tot op heden is ‘Okki’ in de winkel verkrijgbaar. Het tijdschrift is in de tussentijd door Blink Uitgevers overgenomen. De inhoud is in de loop der jaren weinig veranderd. Nog steeds bevat ‘Okki’ voor de beginnende lezers en rekenaars leuke, spannende en leerzame (strip)verhalen, taal- en rekenopdrachten en mooie prijsvragen. Een jeugdblad dat net als ‘Donald Duck’ zichzelf blijft.
De tijdschrift wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!
Maak de beleving compleet en laat uw Vintage tijdschriften inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.
Een tropische, onbewolkte dag met een gem. temperatuur van 23.8 ℃.
Het bleef droog gedurende de dag. De zon scheen 14.8 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 31.5 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 15.2 ℃ bleef steken.
De hardst gemeten
windstoot had een snelheid
van 6.2 m/s.
Het minimale zicht lag
op 4000-4100 m en de
relatieve luchtvochtigheid
was 62%.
De Okki van circa zaterdag 1 juli 1961 (01-07-1961) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Okki van zaterdag 1 juli 1961 (01-07-1961) en laat u meenemen naar de tijd van toen.
Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus
geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een
certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende,
archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust
contact met ons op.