Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
Uitverkocht, niet meer leverbaar

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

Het Vaderland van zaterdag 12-06-1926

Dagblad Het Vaderland is opgericht in 1869 door drie uitgevers Albert Willem Sijthoff, Dirk Anthonie Thieme en Artinus Nijhoff. Zij werden ook wel 'Het Driemanschap' genoemd. Het dagblad had een progressief-liberale signatuur. In 1982 werd de krant voor het laatst gedrukt.

Dagblad Het Vaderland kende een mooie, lange historie. Van 1869 tot en met 1982 werd de krant uitgegeven in Den Haag. In de beginjaren (van 1871 tot 1877) werd de krant, destijds nog een avondkrant, al vrijsnel een toonaangevende krant en spreekbuis van de Liberale Unie. Er werd veel aandacht besteed aan kunst en cultuur. In 1906 werd besloten om Het Vaderland al in de ochtend bij de abonnees te bezorgen.

Literair en maatschappelijk

De krant werd gemaakt door mensen met ieder een andere achtergrond. De journalistieke carrière van Simon Carmiggelt begon in de jaren dertig bij Het Vaderland. Ook Menno ter Braak kwam bij het publiek in beeld door als literair redacteur bij het dagblad aan de slag te gaan. Zijn wekelijkse kronieken werden een groot succes. Wat boekrecensies moesten worden, werden uiteindelijk essays over werken die uitgebreid werden besproken op zowel literair als maatschappelijk vlak. Het Vaderland werd in de jaren dertig dan ook richtinggevend voor de literaire kritiek.

Tweede Werereldoorlog

Hoewel redacteuren tegen het nationaalsocialisme waren, was Het Vaderland dat niet. Na de bezetting werd zelfs gesproken over pro-Duits. Dat kwam onder meer door de stukken van Elisa Willem Kuyper. Door deze stukken kreeg het dagblad na de bevrijding een publicatieverbod tot 1951. De uitgever had geluk dat de Nieuwe Courant in 1936 door Het Vaderland werd opgenomen. Hierdoor kon in de 'verloren' jaren gebruik worden gemaakt van de Nieuwe Courant.

Publicatieverbod

Na het publicatieverbod duurde het niet lang of Het Vaderland wist zijn positie als liberaal dagblad te heroveren. Nieuwe redacteuren gaven het dagblad een nieuw gezicht. Ze wisten de krant niet meer zo andelijk toonaangevend te maken als Menno ter Braak dat destijds had gedaan.

Opheffen Haagse krant

In de jaren zeventig was er nauwelijks nog plaats voor een deftige, liberaal-conservatieve Haagse krant. Vanaf 2 mei 1972 was Het Vaderland een kopblad van het Algemeen Dagblad. Het ledenaantal liep in de daaropvolgende jaren zodanig de uitgever besloot om de krant op te heffen. De laatste editie van Het Vaderland verscheen op 14 augustus 1982. Het Haagse ledenbestand werd overgdragen aan de Haagse divisie van Algemeen Dagblad.

LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw Het Vaderland compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 7,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op zaterdag 12 juni 1926

Geboren: G¸nter Nehm, Duits humoristisch dichter (overleden 2009)

Het weer van zaterdag 12 juni 1926

Een gemiddelde dag met een gem. temperatuur van 13.6 ℃.

Er viel in totaal 7 mm neerslag in een periode van uur. De zon scheen 0.5 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 18.1 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 8.7 ℃ bleef steken.

Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 91%.

Bekijk alle weerdetails van 12-6-1926 »

Het Vaderland van zaterdag 12 juni 1926 (12-06-1926) als origineel krant van de geboortedag cadeau

Het Vaderland van zaterdag 12 juni 1926 (12-06-1926) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Vaderland van zaterdag 12 juni 1926 (12-06-1926) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.