Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
€ 59,45

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.

De Gelderlander van vrijdag 10-03-1972

'De Gelderlander' verscheen voor het eerst in 1848 en was uit een protestactie ontstaan onder de naam 'De Batavier'. Het dagblad hield zich met name bezig met de emancipatie van de katholieken. Niet iedereen was gediend van de keuze van oprichter Simon Petrus Langendam.

Het uitgesproken rooms-katholieke karakter duurt tot jaren vijftig van de negentiende eeuw. 'De Gelderlander' ging zich op een breder publiek richtten, maar ook het nieuws werd breder. In 1874 werd de krant dagelijks gedrukt, waar dat voor heen twee keer per week was.

Eind jaren negentig werd de zoon van Langendam de eigenaar van het dagblad. Onder zijn leiding verandert 'De Gelderlander' in een veelzijdige krant. Vanaf die tijd werd zowel regionaal als nationaal en internationaal nieuws vermeld. Tevens kregen Apeldoorn, Arnhem en de Achterhoek een eigen editie.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog paste de krant censuur toe op de artikelen. Na het weigeren van een NSB-advertenties werd echter de toelevering van papier stopgezet. 'De Gelderlander' werd gedwongen het drukken van de krant te staken. In 1944 verscheen 'De Gelderlander' weer.

Door de verzuiling in de jaren vijftig veranderde de doelgroep. De krant werd niet meer alleen door katholieken gelezen. Ook andere groeperingen lazen de krant. De Arnhemse editie kon hierdoor 'Het Vrije Volk' overnemen. Na een fusie met het 'Arnhems Dagblad' verscheen de editie tijdelijk onder de naam 'De Nieuwe Krant'. Vrij snel werd de naam veranderd in 'Arnhemse Courant', waarvan de laatste krant in 2001 werd verspreid.

Begin jaren negentig werd in Nijmegen een groot pand aan de Waal gebouwd, dat het nieuwe hoofdkantoor van 'De Gelderlander' werd. Een ideale plek. Het pand stond nabij de binnenstad, maar gevestigd op het industrieterrein. Medewerkers konden het kantoor gemakkelijk bereiken. Ook nog eens geschikt voor distributiekantoor.

In de jaren negentig werd ook de 'Winterswijkse krant' overgenomen. De groeiende Nederlandse economie zorgde ervoor dat het aantal abonnees steeg.

Uitgever Wegener in Apeldoorn nam in 2001 'De Gelderlander' over van uitgever VNU. Door deze overname ging 'De Gelderlander' samen met de 'Arnhemse Courant' en het 'Gelders Dagblad'. Er kwamen hierdoor ruim 40.000 abonnees bij. Tevens ging het aantal regionale edities van tien naar veertien. Deze overname zorgde ervoor dat 'De Gelderlander' nu nog steeds tot een van grootste dagbladen van Nederland behoort. In 2012 was er een oplage van 129.000 exemplaren.

Tegenwoordig heeft 'De Gelderlander' met print en online samen dagelijks een bereik van ruim 500.000.

Het verspreidingsgebied:
De Achterhoek, Arnhem e.o., de Betuwe, De Vallei, Liemers, Maasland, Maas en Waal, Nijmegen e.o., Rivierenland en Wijchen-Beuningen.

LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw De Gelderlander compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 6,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op vrijdag 10 maart 1972

Geboren: Takashi Fujii, Japans komiek
Geboren: Nick Gates, Australisch wielrenner

Het weer van vrijdag 10 maart 1972

Een , vrijwel geheel bewolkte dag met een gem. temperatuur van 2.9 ℃.

Er viel in totaal 0.3 mm neerslag in een periode van 0.9 uur. De zon scheen 0.2 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 4.3 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 1.6 ℃ bleef steken.

De hardst gemeten windstoot had een snelheid van 13.4 m/s.
Het minimale zicht lag op 4500-4600 m en de relatieve luchtvochtigheid was 80%.

Bekijk alle weerdetails van 10-3-1972 »

De Gelderlander van vrijdag 10 maart 1972 (10-03-1972) als origineel krant van de geboortedag cadeau

De Gelderlander van vrijdag 10 maart 1972 (10-03-1972) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Gelderlander van vrijdag 10 maart 1972 (10-03-1972) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Verhuizing

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.