Algemeen Handelsblad is een dagblad dat in 1828 werd opgericht. De krant had een liberaal signatuur met lezers die zich met name onder de Amsterdamse ‘Bourgeoisie’ bevonden. In 1970 is Algemeen Handelsblad samen en de Nieuwe Rotterdamse Courant samen gegaan onder de naam NRC Handelsblad.
Oprichter J.W. van den Biesen liet de eerste uitgave van Algemeen Handelsblad publiceren in Amsterdam op 5 januari 1828. De eerste jaren werd de klant alleen op woensdag en zaterdag gedrukt. Vanaf 1830 werd Algemeen Handelsblad de eerste Nederlandstalige krant die dagelijks te lezen was.
De krant was in eerste instantie bedoeld voor kooplieden en bankiers. Het meeste nieuws dat werd vermeld waren benoemingen, lijsten van wisselkoersen en beursfondsen en advertenties. Daarnaast wilde de redactie goed en onafhankelijk nieuws verslaan. Dat was nieuw voor die tijd. Het gemeentebestuur van Amsterdam was de enige die dat tot dan toe deed. Hiervoor had het bestuur de Nieuwe Amsterdamsche Courant, waarin alleen artikelen werden geplaatst die niet strijdig waren met de belangen van de overheid.
In 1831 fuseerde Algemeen Handelsblad met de Nieuwe Amsterdamsche Courant. De oplage groeide snel. In 1882 werden er al 9.000 exemplaren gedrukt. Daarmee was de krant een van de grootste dagbladen van Nederland. Tijdens de Tweede Boerenoorlog koos Algemeen Handelsblad de kant van de boeren. De populariteit van de krant groeide snel.
Vanaf 1931 was Von Balluseck de enige hoofdredacteur bij Algemeen Handelsblad. Hij had een grote afkeer van het opkomende nationaalsocialisme. Dat was ook duidelijk af te leiden uit zijn artikelen. Von Balluseck gaf zijn medewerkers veel vrijheid in het tot stand komen van hun artikelen. Slechts twee van hen maakten daar dankbaar gebruik van. Beide mannen kwamen na de Duitse aanval op Nederland op 10 mei 1940 openlijk voor hun licmaatschap van de NSB uit.
In de eerste jaren van de bezetting verzette Algemeen Handelsblad tegen elke inmenging van de bezetter. De hoofdredacteur bleef het nationaalsocialisme bestrijden. Verplichte oorogsberichten werden halverwege onverwachts af gebroken. De redactie was uitermate handig in verbloemde anti-Duitse uitingen. Deze houdiging leidde tot een ongekend hoog aantal abonnees. Op 30 juni 1941 had Algemeen Handelsblad een achterban van 60.000 leden. Het dagblad werd door de bezetter als leidend anti-Duits gezien. Op zaterdagochtend 5 juli 1941 bestormden de Duitsers het pand. De redactie-archieven werden in beslaggenomen. Von Balluseck en de onderdirecteur Boskamp werden gearresteerd. De hoofdredacteur werd gevangengenomen in het 'Oranjehotel' in Scheveningen. Een maand later was hij weer op vrije voeten. Enkele maanden later (januari 1942) werd Von Balluseck opnieuw gearresteerd. Als een gijzelaar werd hij vastgehouden in kamp Sint-Michielsgestel, waar hij in september 1944 werd vrijgelaten.
Na de bestorming van de Duitsers mocht de krant alleen nog verschijnen Sjoerd Hoogterp en A.J. van Dijk, beide werkzaam bij Algemeen Handelsblad en lid van NSB, hoofdredacteur en chef algemene zaken werden. Daarnaast moesten alle joodse personeelsleden (12 in totaal) worden ontslagen. Hoogterp ontsloeg zestien redacteuren en verving ze door mensen van zijn eigen politieke overtuiging. Hierdoor veranderde het karakter van de krant.
Evenals De Telegraaf kreeg ook Algemeen Dagblad een veroordeling en een verschijningsverbod vanwege perszuivering. Na een korte straf mocht hoofdredateur Von Balluseck, die na de bevrijding zijn functie terugkreeg, op 1 september 1945 het eerste nummer van Algemeen Handelblad uitbrengen. Hij wilde een links-liberale krant maken, zoals de toenmalige The Mancheser Guardian, maar de lezers moesten daar niets van hebben. Al vrijsnel wijzigde Von Balluseck zijn koers en werd weer de oude, vertrouwde Algemeen Handelsblad gedrukt.
Vanwege economische motieven werd op 2 december 1960 besloten samen te werken met de Nieuwe Rotterdamse Courant. Begin 1970 gingen de kranten fuseren. Op 1 oktober van dat jaar verscheen de eerste editie van NRC Handelsblad. Door de opkomst van radio en televisie raakten veel kranten lezers en adverteerders kwijt. De krant die eerst in Amsterdam was gevestigd, verhuisde naar Rotterdam.
- De krant is venster nummer 25 van de Canon van Amsterdam.
- De krant van 10 mei 1940 waarin de vermelding staat van de Duitse inval in Nederland en België werd opnieuw uigegegve
De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!
Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.
Het Algemeen Handelsblad van donderdag 22 juli 1858 (22-07-1858) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Algemeen Handelsblad van donderdag 22 juli 1858 (22-07-1858) en laat u meenemen naar de tijd van toen.
Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus
geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een
certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende,
archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust
contact met ons op.
Het team van Historisch Archief wenst iedereen fijne kerstdagen en een goed 2025!
Wij zijn gesloten t/m 10 januari 2025.
Bestellingen kunt u wel plaatsen en worden in volgorde van ontvangst vanaf 13 januari verstuurd.