De Telegraaf is een landelijke ochtendkrant dat in 1893 is opgericht door Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken. De krant heeft een groot amusement gehalte en is daarom populair bij een breed publiek. Zes keer per week rolt het dagblad van de persen.
In een oude drukkerij aan de Gravenstraat in Amsterdam besloten Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken in 1892 een krant uit te gaan geven. Op 1 januari 1983 verscheen het eerste nummer van De Telegraaf, samen met kopblad De Courant. In de beginperiode werd ook een kinderkrant uitgegeven. Na het overlijden van Tindal in 1902 nam drukker Hak Holdert zowel De Telegraaf als De Courant over. Hierbij kreeg hij hulp van geldschieters. De Courant bleek een zeer winstgevende krant te zijn, waardoor Holdert tussen 1903 en 1923 vele kranten kon opkopen. Alle kranten die hij had opgekocht, hief hij direct op. De Telegraaf kreeg als ondertitel 'Amsterdamsche Courant' en onder de titel van De Courant kwam 'Het nieuws van den Dag' te staan.
Voor de Eerste Wereldoorlog bleek het bedrijf van Holdert - gezien de oplage van zijn kranten - het grootste dagbladenbedrijf van Nederland te zijn. In 1926 bouwde hij een nieuw pand voor zijn drukkerij/redactie aan de Nieuwezijds Voorburgwal, die in 1930 in gebruik werd genomen. Tegelijk een goed moment voor Holdert om de laatst overgebleven mede-aandeelhouder uit te kopen.
Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog geen partij zocht, had Hak Holdert een pro-Engelse en -Franse standpunten. Die standpnten waren nadrukkelijk terug te lezen in De Telegraaf. De krant vond dat Nederland niet neutraal kon zijn, en partij moest kiezen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de drukkerij van De Telegraaf pro-Duitse bladen. De Duitsers konden rekeningen op financiële steun, zolang het bedrijf van Holdert maar niet in de handen van de Duitsers zou komen te vallen. In 1944 overlijdt Holdert senior o, waardoor zoon Henri Holdert eigenaar werd. Daarmee ook zijn SS-vrienden. Holdert jr gaf toestemming aan de Duitsers om in de krant berichten te plaatsen. Na de oorlog kwam dat De Telegraaf duur te staan.
De commissie voor de Perszuivering legde De Telegraaf naar aanleiding van het handelen van Hakkie Holdert een verschijningsverbod van dertig jaar op. Het verbod werd in 1949 ook al weer ingetrokken. In de periode dat De Telegraaf niet mocht verschijnen, werd de drukkerij gebruikt voor dagblad Trouw en Het Parool. Integenstelling tot De Telegraaf waren deze kranten juist voortgekomen uit het verzet.
- Nadat De Telegraaf weer mocht verschijnen, was de krant al vrij snel weer de grootste van Nederland.
- De krant staat bekend om de grote hoeveelheid sensatieberichten en grote sportkatern.
- Bij de zaterdagkrant verschijnt het magazine 'Vrouw'.
- Van 2004 tot en met 2009 verscheen ook op zondag de krant, en als eerste krant op tabloid.
- Sinds 2014 verschijnt de krant elke dag op tabloid formaat. De krant was de laatste krant in Nederland die afstapte van het broadsheet formaat.
De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!
Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.
Een gemiddelde, vrijwel geheel bewolkte dag met een gem. temperatuur van 11.6 ℃.
Er viel in totaal 1.6 mm neerslag in een periode van 2.9 uur. De zon scheen 0.2 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 15 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 8.9 ℃ bleef steken.
De hardst gemeten
windstoot had een snelheid
van 10.3 m/s.
Het minimale zicht lag
op 5000-6000 m en de
relatieve luchtvochtigheid
was 83%.
De Telegraaf van donderdag 5 juli 1962 (05-07-1962) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Telegraaf van donderdag 5 juli 1962 (05-07-1962) en laat u meenemen naar de tijd van toen.
Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus
geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een
certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende,
archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust
contact met ons op.