Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
59,45 € 53,51

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

Het Parool van dinsdag 11-06-1974

Het Parool is op 25 juli 1940 opgericht. Voordat de krant verscheen, bracht Frans Goedhart eerst een illegaal sociaal-democratisch verzetskrantje uit onder de naam 'De nieuwsbrief van Pieter 't Hoen'. Om een krant te maken, heb je meer mensen nodig. Goedhart ging op zoek naar mensen met een belangrijke positie binnen de pers en politiek. Samen richtten zij de verzetskrant 'Het Parool' op. De eerste editie van Het Parool verscheen pas op 10 februari. De naam was bedacht door Maurits Kann, voormalig redacteur van De Groene Amsterdammer. Frans Goedhart bedacht de ondertitel 'Vrij onverveerd', afkomstig uit het Wilhelmus.

 

Arrestatiegolf bij Het Parool

Uit een onderzoek van Madelon de Keizer (1991) bleek dat bijna tachtig medewerkers van Het Parool tijdens de oorlog zijn omgekomen, waaronder oprichter Kann. Hij werd in mei 1941 gearresteerd en bijna een jaar later, op 29 maart 1942, gefusilleerd. Een andere oprichter, Jaap Nunes Vaz, was opgepakt wegens het niet dragen van de Jodenster. Hij werd getransporteerd naar het vernietingskamp Sobibór, waar hij stierf. Nunes Vaz was voordat hij bij Het Parool kwam redacteur bij ANP. Goedhart en H.B. Wiardi Beckman (voormalig hoofdredacteur van Het Volk) werden op 18 januari 1942 opgepakt. De mannen probeerden te vluchten naar Engeland. Goedhard wist uiteindeijk te snappen. Op 15 maart 1945 stierf Beckman aan tyfus in het concentratiekamp Dachau.

Stijgende oplage

Een krant maken en verspreiden was in de Tweede Wereldoorlog gevaarlijk. De overgebleven redacteurs lieten zich niet uit het veld slaan. Kees de Groot, een jurist, kreeg hulp van Gerrit Jan van Heuven Goedhart. De laatste had voor de oorlog gewerkt als hoofdredacteur bij Utrechts Nieuwsblad. Frans Goedhart voegde zich bij hen, nadat hij was ontsnapt uit Kamp Vught. Een vruchtbare samenwerking bleek. De oplage steeg van 10.000 exemplaren naar 100.000 exemplaren.

In januari 1944 sloot Simon Carmiggelt zich aan bij Het Parool. Hij nam de plaats in van Van Heuven Goedhart, die vanwege een tweede arrestatiegolf naar Engeland vluchtte. In totaal werden vijftien mensen bij Het Parool gearresteerd. Acht mannen werden vrijgesproken. De redacteuren wisten het alsnog voor elkaar te krijgen om 100.000 exemplaren na de invasie te verspreiden. Vanaf dat moment verscheen dagelijks een bulletin.

Het Parool na de oorlog

Na de oorlog werd de krant een groot succes. Dit had Het Parool met name te danken aan haar oorlogsverleden. In de eerste weken ontvingen de redactie ruim 400.000 abonnementsaanvragen. De administratie draaide overuren. Door de papierschaarste kon men de leden geen 'normale' krant leveren. De redactie was genoodzaakt om de krant op halfformaat te drukken en verspreiden. 

De oprichters hadden als snel een team om zich heen weten te creëren van moderne twintigers en dertigers. Daarmee kwam een eind aan het sociaal-democratische geluid van Het Parool. De redactie ontwikkelde een nieuwe eigen stijl en toon. Er heerste vooral een 'vrijdenkersgeest' die bij veel andere kranten niet of nauwelijks vanzelfsprekend was.

 

LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw Het Parool compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 7,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op dinsdag 11 juni 1974

Het weer van dinsdag 11 juni 1974

Een gemiddelde, half tot zwaar bewolkte dag met een gem. temperatuur van 12.4 ℃.

Er viel in totaal 2.6 mm neerslag in een periode van 2 uur. De zon scheen 6.3 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 16.2 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 7.8 ℃ bleef steken.

De hardst gemeten windstoot had een snelheid van 13.9 m/s.
Het minimale zicht lag op 4500-4600 m en de relatieve luchtvochtigheid was 70%.

Bekijk alle weerdetails van 11-6-1974 »

Het Parool van dinsdag 11 juni 1974 (11-06-1974) als origineel krant van de geboortedag cadeau

Het Parool van dinsdag 11 juni 1974 (11-06-1974) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Parool van dinsdag 11 juni 1974 (11-06-1974) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.