Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
€ 64,95

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.

Het vrije volk Dagblad voor Delft van vrijdag 05-08-1966

'Het Vrije Volk' was de naoorlogse voortzetting van het socialistische dagblad 'Het Volk'. Het dagblad verscheen voor het eerst als een legale editie in 1945 in Eindhoven. Tot 28 januari 1946 kwam in diverse grote steden (Enschede, Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Utrecht) een editie van 'Het Vrije Volk'. Daarna kregen alle titels één hoofdredactie en directie met als centraal kantoor in Amsterdam. Het dagblad werd voortaan landelijk uitgegeven. Elke stad kreeg een eigen regionale editie.

Naarmate de bevrijding van de rest van Nederland vorderde, verschenen er daarnaast vanaf april 1945 nog diverse verschillende uitgaven. Naast Eindhoven bestonden er in ieder geval nog 'bevrijde' publicaties in Enschede (vanaf begin april 1945), Groningen (vanaf medio april 1945), Leeuwarden (vanaf begin mei 1945), Amsterdam (vanaf 5 mei 1945) en Utrecht (vanaf mei 1945).

Het Vrije Volk bleef met deze verschillende uitgaven uitkomen tot 28 januari 1946, toen álle titels in Amsterdam onder één hoofdredactie en directie werden verenigd en landelijk een (regionaal) editiesysteem werd ingevoerd.

Het Vrije Volk, onderdeel van het sociaaldemocratische uitgeefconcern De Arbeiderspers, is een periode de grootste krant van Nederland geweest. De krant had tijdens deze bloeiperiode meer dan 300 redacteuren/verslaggevers in dienst. Na het kabinet-Drees III, het laatste kabinet van Drees in 1958, liep het abonneebestand echter snel terug. Pogingen de (avond)krant te redden, door de uitgave van een algemeen ochtendblad in 1960 en de loskoppeling van het blad als PvdA-partijkrant in 1967, mochten niet meer baten. De krant verdween, door gewijzigde eigendomsverhoudingen, in 1970 als landelijke krant uit de hoofdstad. De redacties trokken zich terug op de voormalige 'rode' bastions Rotterdam en Arnhem, waar de Arbeiderspers nog eigen drukkerijen had. De gebouwen aan het Hekelveld in Amsterdam werden gesloopt, er voor in de plaats verrees een hotel.

Een jaar later werd een van de laatste zelfstandige onderdelen van het ooit landelijke editiestelsel, het Arnhemse Vrije Volk, verkocht aan een oostelijke rooms-katholieke concurrent, het dagblad De Gelderlander. De overname van dit HVV-onderdeel door laatstgenoemde provinciale krant leidde nog kortstondig tot de fusie-uitgave De Nieuwe Krant - intern schertsend ook wel aangeduid als het roomsrode medium 'HV Maria' - een dagbladtitel die in de jaren 80 eveneens verdween.

Eind 1971 werd het resterende, grootste gedeelte van het randstedelijke Vrije Volk definitief een regionale krant, gericht op de 'thuisbasis' Rotterdam. Het Vrije Volk kampte inmiddels met een teruglopend, sterk vergrijzend abonneebestand. Men zei wel dat Het Vrije Volk niet werd opgezegd door de abonnee, maar door de nabestaanden van de abonnee. Op 30 maart 1991 verscheen het laatste nummer met de dagbladtitel Het Vrije Volk. In dat jaar fuseerde Het Vrije Volk met het Rotterdams Nieuwsblad tot het Rotterdams Dagblad. Die krant ging in 2005 weer op in het Algemeen Dagblad.

Maak uw Het vrije volk Dagblad voor Delft compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 6,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op vrijdag 5 augustus 1966

Gebeurtenissen: Het Beatles album Revolver komt uit in het Verenigd Koninkrijk.
Geboren: Gilles Delion, Frans wielrenner
Gebeurtenissen: et Beatles album Revolver komt uit in het Verenigd Koninkrijk.

Het weer van vrijdag 5 augustus 1966

Een gemiddelde, half bewolkte dag met een gem. temperatuur van 14.6 ℃.

Er viel in totaal 2.2 mm neerslag in een periode van 0.4 uur. De zon scheen 10 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 18.2 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 11.7 ℃ bleef steken.

De hardst gemeten windstoot had een snelheid van 13.9 m/s.
Het minimale zicht lag op 13-14 km en de relatieve luchtvochtigheid was 75%.

Bekijk alle weerdetails van 5-8-1966 »

Het Vrije volk Dagblad voor Delft van vrijdag 5 augustus 1966 (05-08-1966) als origineel krant van de geboortedag cadeau

Het Vrije volk Dagblad voor Delft van vrijdag 5 augustus 1966 (05-08-1966) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Vrije volk Dagblad voor Delft van vrijdag 5 augustus 1966 (05-08-1966) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Verhuizing

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.