Let op! Kranten uit deze periode 1943-1948 kunnen kleiner van afmeting zijn. In deze periode heerste naast voedselschaarste ook papierschaarste als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. De periode 1944 tot en met juli 1945 zijn de kranten nog zeldzamer en bevatten deze slechts 1 pagina, maar gezien de uiterste moeilijke situatie in Nederland is het bijzonder dat deze nog zijn bewaard!
De Volkskrant is een landelijk, progressief dagblad van katholieke origine. De eerste editie verscheen in 1919 als een weekblad. Drie jaar later werd De Volkskrant als dagblad uitgegeven. Vanaf de jaren zestig is het dagblad zich gaan richten op de hoger opgeleide lezers.
De Volkskrant werd vanaf 2 oktober 1919 uitgegeven als weekblad en vanaf 1 oktober 1921 als dagblad. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog liep het aantal lezers drastisch terug en in 1941 hield de krant tijdelijk op te bestaan. Na de oorlog groeide De Volkskrant uit tot een grote landelijke krant.
Het initiatief tot de oprichting van de krant was uitgegaan van de katholieke arbeidersbeweging, die van de bestaande, burgerlijke landelijke katholieke dagbladen te weinig aandacht meende te krijgen. Voor het grootste gedeelte van het oprichtingskapitaal zorgde het Teulingsconcern in Den Bosch, totdat de bij het R.K. Werkliedenverbond in Nederland aangesloten bonden en instellingen, alsmede het verbond zelf, per 1 juli 1932 de aandelen overnamen.
Met ingang van 1935 werd De Volkskrant in Utrecht uitgegeven. Op 4 oktober 1941 verscheen het voorlopig laatste nummer, nadat het dagblad in de maanden daarvoor in NSB-handen was geraakt. Op 8 mei 1945 kwam De Volkskrant in Amsterdam als ochtendblad in plaats van avondblad terug. J.M. Lücker werd algemeen hoofdredacteur, terwijl de KVP-leider C.P.M. Romme staatkundig hoofdredacteur werd (tot 31 dec. 1952). Op 25 september 1965 schrapte de krant de ondertitel ‘Katholiek dagblad voor Nederland’ uit de kop. De Volkskrant slaagde er vervolgens in een nieuw – ook niet-katholiek – lezerspubliek aan te spreken, vooral in intellectuele progressieve kringen. De oplage is inmiddels gegroeid tot ruim 350. 000 exemplaren per dag.
De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!
Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.
Een zomerse dag met een gem. temperatuur van 19.7 ℃.
Er viel in totaal 10.8 mm neerslag in een periode van 2.9 uur. De zon scheen 7.5 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 28.1 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 13.5 ℃ bleef steken.
Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 75%.
Bekijk alle weerdetails van 13-9-1947 »De Volkskrant van zaterdag 13 september 1947 (13-09-1947) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Volkskrant van zaterdag 13 september 1947 (13-09-1947) en laat u meenemen naar de tijd van toen.
Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus
geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een
certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende,
archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust
contact met ons op.