Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
€ 64,95

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.

De Volkskrant van woensdag 16-12-1925

De Volkskrant is een landelijk, progressief dagblad van katholieke origine. De eerste editie verscheen in 1919 als een weekblad. Drie jaar later werd De Volkskrant als dagblad uitgegeven. Vanaf de jaren zestig is het dagblad zich gaan richten op de hoger opgeleide lezers.

De Volkskrant werd vanaf 2 oktober 1919 uitgegeven als weekblad en vanaf 1 oktober 1921 als dagblad. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog liep het aantal lezers drastisch terug en in 1941 hield de krant tijdelijk op te bestaan. Na de oorlog groeide De Volkskrant uit tot een grote landelijke krant.

Katholieke krant

Het initiatief tot de oprichting van de krant was uitgegaan van de katholieke arbeidersbeweging, die van de bestaande, burgerlijke landelijke katholieke dagbladen te weinig aandacht meende te krijgen. Voor het grootste gedeelte van het oprichtingskapitaal zorgde het Teulingsconcern in Den Bosch, totdat de bij het R.K. Werkliedenverbond in Nederland aangesloten bonden en instellingen, alsmede het verbond zelf, per 1 juli 1932 de aandelen overnamen.

In de oorlog

Met ingang van 1935 werd De Volkskrant in Utrecht uitgegeven. Op 4 oktober 1941 verscheen het voorlopig laatste nummer, nadat het dagblad in de maanden daarvoor in NSB-handen was geraakt. Op 8 mei 1945 kwam De Volkskrant in Amsterdam als ochtendblad in plaats van avondblad terug. J.M. Lücker werd algemeen hoofdredacteur, terwijl de KVP-leider C.P.M. Romme staatkundig hoofdredacteur werd (tot 31 dec. 1952). Op 25 september 1965 schrapte de krant de ondertitel ‘Katholiek dagblad voor Nederland’ uit de kop. De Volkskrant slaagde er vervolgens in een nieuw – ook niet-katholiek – lezerspubliek aan te spreken, vooral in intellectuele progressieve kringen. De oplage is inmiddels gegroeid tot ruim 350. 000 exemplaren per dag.

LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw De Volkskrant compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 6,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op woensdag 16 december 1925

Het weer van woensdag 16 december 1925

Een zeer koude dag met een gem. temperatuur van -3.9 ℃.

Er viel in totaal 0.2 mm neerslag in een periode van uur. De zon scheen 5.2 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 0.3 ℃ terwijl de minimale temperatuur op -8.5 ℃ bleef steken.

Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 87%.

Bekijk alle weerdetails van 16-12-1925 »

De Volkskrant van woensdag 16 december 1925 (16-12-1925) als origineel krant van de geboortedag cadeau

De Volkskrant van woensdag 16 december 1925 (16-12-1925) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Volkskrant van woensdag 16 december 1925 (16-12-1925) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Verhuizing

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.