Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
64,95 € 58,46

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

De Telegraaf van dinsdag 14-12-1926

De Telegraaf is een landelijke ochtendkrant dat in 1893 is opgericht door Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken. De krant heeft een groot amusement gehalte en is daarom populair bij een breed publiek. Zes keer per week rolt het dagblad van de persen.

In een oude drukkerij aan de Gravenstraat in Amsterdam besloten Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken in 1892 een krant uit te gaan geven. Op 1 januari 1983 verscheen het eerste nummer van De Telegraaf, samen met kopblad De Courant. In de beginperiode werd ook een kinderkrant uitgegeven. Na het overlijden van Tindal in 1902 nam drukker Hak Holdert zowel De Telegraaf als De Courant over. Hierbij kreeg hij hulp van geldschieters. De Courant bleek een zeer winstgevende krant te zijn, waardoor Holdert tussen 1903 en 1923 vele kranten kon opkopen. Alle kranten die hij had opgekocht, hief hij direct op. De Telegraaf kreeg als ondertitel 'Amsterdamsche Courant' en onder de titel van De Courant kwam 'Het nieuws van den Dag' te staan.

Eerste Wereldoorlog

Voor de Eerste Wereldoorlog bleek het bedrijf van Holdert - gezien de oplage van zijn kranten - het grootste dagbladenbedrijf van Nederland te zijn. In 1926 bouwde hij een nieuw pand voor zijn drukkerij/redactie aan de Nieuwezijds Voorburgwal, die in 1930 in gebruik werd genomen. Tegelijk een goed moment voor Holdert om de laatst overgebleven mede-aandeelhouder uit te kopen.

Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog geen partij zocht, had Hak Holdert een pro-Engelse en -Franse standpunten. Die standpnten waren nadrukkelijk terug te lezen in De Telegraaf. De krant vond dat Nederland niet neutraal kon zijn, en partij moest kiezen.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de drukkerij van De Telegraaf pro-Duitse bladen. De Duitsers konden rekeningen op financiële steun, zolang het bedrijf van Holdert maar niet in de handen van de Duitsers zou komen te vallen. In 1944 overlijdt Holdert senior o, waardoor zoon Henri Holdert eigenaar werd. Daarmee ook zijn SS-vrienden. Holdert jr gaf toestemming aan de Duitsers om in de krant berichten te plaatsen. Na de oorlog kwam dat De Telegraaf duur te staan.

Verschijningsverbod De Telegraaf

De commissie voor de Perszuivering legde De Telegraaf naar aanleiding van het handelen van Hakkie Holdert een verschijningsverbod van dertig jaar op. Het verbod werd in 1949 ook al weer ingetrokken. In de periode dat De Telegraaf niet mocht verschijnen, werd de drukkerij gebruikt voor dagblad Trouw en Het Parool. Integenstelling tot De Telegraaf waren deze kranten juist voortgekomen uit het verzet.

Wetenswaardigheden over De Telegraaf

- Nadat De Telegraaf weer mocht verschijnen, was de krant al vrij snel weer de grootste van Nederland.
- De krant staat bekend om de grote hoeveelheid sensatieberichten en grote sportkatern.
- Bij de zaterdagkrant verschijnt het magazine 'Vrouw'.
- Van 2004 tot en met 2009 verscheen ook op zondag de krant, en als eerste krant op tabloid.
- Sinds 2014 verschijnt de krant elke dag op tabloid formaat. De krant was de laatste krant in Nederland die afstapte van het broadsheet formaat.

 

LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw De Telegraaf compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 7,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op dinsdag 14 december 1926

Overleden: ThÈo van Rysselberghe (64), Belgisch schilder

Het weer van dinsdag 14 december 1926

Een koude dag met een gem. temperatuur van 4.6 ℃.

Er viel in totaal 2.7 mm neerslag in een periode van uur.

Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 98%.

Bekijk alle weerdetails van 14-12-1926 »

De Telegraaf van dinsdag 14 december 1926 (14-12-1926) als origineel krant van de geboortedag cadeau

De Telegraaf van dinsdag 14 december 1926 (14-12-1926) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Telegraaf van dinsdag 14 december 1926 (14-12-1926) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.