Let op! Kranten uit deze periode 1943-1948 kunnen kleiner van afmeting zijn. In deze periode heerste naast voedselschaarste ook papierschaarste als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. De periode 1944 tot en met juli 1945 zijn de kranten nog zeldzamer en bevatten deze slechts 1 pagina, maar gezien de uiterste moeilijke situatie in Nederland is het bijzonder dat deze nog zijn bewaard!
De Tijd was een rooms-katholiek krant die voor het eerst verscheen in 1845. Driemaal per week lag De Tijd bij de abonnees op de deurmat. In 1959 ging de krant fuseren met De Maasbode. Deze fusie heeft niet mogen baten. In 1974 maakte de krant een doorstart als (opinie)weekblad, waarvan de laatste editie in 1990 werd uitgebracht.
Judocus Smits was eigenaar en eerste hoofdredacteur van De Tijd. Het eerste exemplaar bracht hij uit op 17 juni 1845 en uitgegeven in Den Bosch. Een jaar later werd de krant overgebracht naar Amsterdam. In het eerste jaar had De Tijd 250 lezers die driemaal per week het dagblad lazen. Vanaf 1849 werd dat dagelijks.
De Tijd kreeg voor het eerst concurrentie in 1868. In Rotterdam verscheen het katholieke dagblad De Maasbode. Twee decennia later, in 1884, kwam ook Het Centrum uit Utrecht op de markt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht De Tijd blijven verschijnen. Hiervoor moest de redactie zich houden aan voorwaarden van de Duitsers. Het was niet toegestaan om de krant dagelijks uit te brengen. Abonnees konden De Tijd gedurende de oorlogsjaren slechts een keer per week lezen.
Evenals veel andere kranten kreeg ook De Tijd te maken met financiële problemen. Er werd besloten om zogenaamde 'kopbladen' uit te geven, waaronder Nieuwe Haarlemse Courant, Kennemer Dagblad en Het Nieuwe Dagblad. De moeilijke tijden bleven aanhouden. In 1959 fusserde De Tijd met De Maasbode. De kopbladen gingen in 1965 samen verder onder De Nieuwe Dag. Nog geen twee jaar later (in 1967) ging De Nieuwe Dag op in De Tijd. Het lukte maar niet om nieuwe abonnees te trekken. De bestaande abonnees zegden hun lidmaatschap op.
De redacteuren van De Tijd staken de hoofden bij elkaar. Met een nieuwe formule wilden ze de krant voor de lezers aantrekkelijker maken. Er werd meer opiniërend geschreven. Vanaf 6 september 1974 verscheen De Tijd dan ook als een (opinie)weekblad. Het weekblad heeft nog zestien jaar bestaan voordat het doek op 7 september 1990 definitief viel.
De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!
Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.
Een koude dag met een gem. temperatuur van 6.9 ℃.
Er viel in totaal 1.5 mm neerslag in een periode van 2.5 uur. De zon scheen 1.6 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 8.2 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 5.6 ℃ bleef steken.
Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 88%.
Bekijk alle weerdetails van 29-1-1948 »De Tijd van donderdag 29 januari 1948 (29-01-1948) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Tijd van donderdag 29 januari 1948 (29-01-1948) en laat u meenemen naar de tijd van toen.
Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus
geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een
certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende,
archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust
contact met ons op.