Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
59,45 € 53,51

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

Trouw van dinsdag 11-06-1974

Trouw is een landelijk ochtendblad dat zes dagen in de week wordt verspreid. De échte krant van de geboortedag is een uniek cadeau met een verhaal! Geen kopie of herdruk. Tientallen titels beschikbaar in het archief. Bestel direct!

Dagblad Trouw werd voor het eerst verspreid op 18 februari 1943 als illegale krant onder de naam Oranje-Bode. De krant was het initiatief van een groep orthodox-protestantse verzetsmensen, waarvan enkelen actief waren geweest voor het illegale blad Vrij Nederland (1940). Een van de oprichters was Wim Speelman. Hij werd in augustus 1944 samen met 130 anderen door de Duitsers opgepakt en gedood. De Duitsers hadden de krantenmakers een ultimatum gegeven. Ze moesten stoppen met het maken van de krant, anders zouden ze worden gefusilleerd. Geen van allen besloot om te stoppen met de activiteiten. Achteraf bleek dat ook al zou de groep zijn gezwicht, dan waren ze alsnog gedood.

Tot aan de bevrijding in mei 1945 had Trouw een oplage van ruim 250.000 exemplaren. Tijdens de oorlog hielpen zowel katholieken, als hervormden en humanisten mee om de krant in heel Nederland te verspreiden. Iedereen ging er vanuit dat Trouw na de oorlog een algemene krant zou worden. Na de oorlog werd het een krant voor Gereformeerde Kerken in Nederland en de bijbehorende politieke partij Anti-Revolutionaire Partij (ARP).

Na de oorlog

Sieuwert Bruins Slot was na de bevrijding de hoofdredacteur van Trouw. Daarnaast was hij voor de ARP fractielid in de Tweede Kamer. Zijn achtergrond kwam sterk naar voren in de hoofdredactionele commentaren, zoals de dekolonisatie van Indonesië, christenen die overliepen naar de Partij van de Arbeid. Dit duurde tot 1963. Uit het niets maakte Slot een ommezwaai in de wijze waarop hij commentaar gaf. Alle vormen van religie werden als een belangrijk onderdeel van de samenleving beschouwd. Stichting De Christelijke Pers, die over de identiteit van de krant waakte, zag geen kwaad in de veranderingen. Totdat de krant in financieel zwaar weer kwam.

Sinds de oprichting was Trouw nog nooit geleid door een redactie van journalisten. Zelfs na de fusie in 1971 met de Kwartetbladen, vier protestants-christelijke dagbladen uit Zuid-Holland die eveneens geldproblemen hadden, was er nog geen redactionele eenheid. Hoewel het erop leek dat het bestaansrecht van de krant kwam verbeterde, haakten veel lezers af. Waarom? Enerzijds had Trouw de orthodoxe oorsprong opzij gezet en anderzijds was de krant nog steeds een onderdeel van de verzuiling.

In 1975 volgde opnieuw een fusie vanwege geldgebrek. Perscombinatie nam Trouw over. Dit keer kwam de redactie in handen van echte krantenuitgevers terecht. Er was budget voor een make over en er werden eisen gesteld aan de hoofdredactie.

Nieuw koers


Het duurde tot 1998 dat het dagblad een hoofdredacteur kreeg met een journalistieke achtergrond, Frits van Exter. Onder zijn leiding werd de krant opgedeeld in 'een nieuwskatern' en een achtergrond 'De Verdieping'. Exter had in de redactie gezeten en wist wat er speelde. In 2007 nam Willem Schoonen het stokje van Frits Exter over. Evenals Exter kwam ook Schoonen uit de redactie. Hij was redacteur geweest van De Waarheid en kwam in 1985 als wetenschapsredacteur bij Trouw. Vervolgens was Schoonen nog een tijd correspondent in Brussel. De journalist kwam terug om de nieuwe bijlage De Verdieping te leiden. Voordat hij tot hoofdredacteur werd benoemd, was hij chef van de redactie economie.

Wetenswaardigheden over Trouw

- 23 januari 2010 verscheen de 20.000ste editie
- In 2012 verschijnt bij de zaterdageditie de bijlage 'Tijd' met verhalen over het gewone leven.
- In 2012 is de krant uitgeroepen tot 'European Newspaper of the Year 2012'.
De jury roemde de opmaak en noemde Trouw 'a kind of daily weekly'. Dit vanwege haar dagelijkse achtergrondbijlage 'De Verdieping' en de wekelijkse bijlages 'Letter & Geest' en 'Tijd'. De jury was met name enthousiast over de duideijke opmaak van de wekelijkse bijlagen.
- In november 2014 ontstond grote twijfel over de juistheid en het bestaan van opgevoerde bronnen in artikelen van redacteur Perdiep Ramesar. 

 

LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw Trouw compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 7,95

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 16,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op dinsdag 11 juni 1974

Het weer van dinsdag 11 juni 1974

Een gemiddelde, half tot zwaar bewolkte dag met een gem. temperatuur van 12.4 ℃.

Er viel in totaal 2.6 mm neerslag in een periode van 2 uur. De zon scheen 6.3 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 16.2 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 7.8 ℃ bleef steken.

De hardst gemeten windstoot had een snelheid van 13.9 m/s.
Het minimale zicht lag op 4500-4600 m en de relatieve luchtvochtigheid was 70%.

Bekijk alle weerdetails van 11-6-1974 »

De Trouw van dinsdag 11 juni 1974 (11-06-1974) als origineel krant van de geboortedag cadeau

De Trouw van dinsdag 11 juni 1974 (11-06-1974) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Trouw van dinsdag 11 juni 1974 (11-06-1974) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2024 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.