Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
vanaf € 69,79
  • Vlissingsche courant

Het Vlissingsche courant

De 'Vlissingsche Courant' verscheen voor het eerst in 1802 als 'Zeeuwse Zeetijdingen en de Vlissingsche Courant'. Er is weinig bekend over de eerste periode van de krant. Destijds was de bevolkingsomvang dusdanig gering dat het dagblad weinig basis had om te kunnen bestaan. In 1834 maakte de krant een herstart.

In de eerste maanden van het bestaan van  'Zeeuwsche Zeetijdingen en de Vlissingsche Courant' verscheen de courant één keer per week. Vanaf juli 1802 konden mensen al twee keer per week het nieuws lezen. Na de nieuwe start in 1834 konden abonnees de krant op dinsdag, donderdag en zaterdag lezen. Het nieuws bestond voornamelijk uit: mededingen van de stadsregering, nieuwstijdingen, mengelingen, advertenties en zeetijdingen over de vaart op Antwerpen. In 1839 kregen de berichten een meer uitgesproken politiek karakter. Daarnaast werden commentaren gepubliceerd die onder andere over de 'Middelburgsche Courant' en de 'Goesche Courant' gingen. Echter, beide dagbladen gaven geen gehoor aan het commentaar. Voor andere beledigingen moest de uitgever wel voor de rechtbank verschijnen.

Vanaf 1843 was 'Zeeuwsche Zeetijdingen en de Vlissingsche Courant' een spreekbuis van de liberalen. De heren Donker Curtis en Blussé schreven regelmatig hun mening op papier om deze te laten publiceren. Dit duurde tot circa 1848. In 1848 doekte de redactie de krant op en verhuisde zij naar Middelburg. Daar werd vervolgens de 'Zeeuwse Courant' uitgegeven.

Van 1 februari 1861 tot en met 1871 verscheen het 'Vlissingsche Weekblad'. Het weekblad had met name de eerste twee jaar een katholiek signatuur. De berichtgeving was dan ook politiek-katholiek gericht. Vanaf 1863 werd de berichtgeving neutraal christelijk. Ook verschenen er algemene binnen- en buitenlandse nieuwsberichten, zeetijdingen, advertenties en handelsberichten. In 1872 werd het 'Vlissingsche Weekblad' omgedoopt tot 'Vlissingsche Courant'. De courant verscheen twee keer per week. Ondanks dat de 'Vlisschingsche Courant' in 1900 al 28 jaar werd uitgegeven, liet de uitgever op de edities '38ste jaargang' drukken. Naar alle waarschijnlijkheid rekende de uitgever tevens de jaren van het 'Vlissingsche Weekblad' mee.

In 1940 vindt er een fusie plaats. Door het Duitse bombardement op Middelburg op 17 mei 1940 werd het gebouw waar de redactie van de 'Middelburgsche Courant' was gevestigd zwaar getroffen. Om te kunnen blijven voortbestaan, was de redactie genoodzaakt bij de 'Vlissingsche Courant' in te trekken. Aangezien beide kranten op één drukpers konden worden gedraaid, werd besloten om samen verder te gaan onder de naam 'Provinciale Middelburgsche Zeeuwsche Courant'.

Bron: zeeuwsebibliotheek.nl

Vlissingsche courant krant geboortedag als jubileumscadeau

Maak uw Vlissingsche courant nog specialer met een geschenkverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos

Met certificaat van echtheid

+ € 7,75

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon

Met certificaat van echtheid & archivaris handschoenen

+ € 15,95

Luxe mahonie cassette

Luxe mahonie cassette

Met certificaat van echtheid & archivaris handschoenen

+ € 64,95

Bekijk alle beschikbare data van het Vlissingsche courant

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2022 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.