Menu
Historisch Archief
Zoek uw krant
Uitverkocht, niet meer leverbaar

De Nederlander van donderdag 21-02-1918

"De Nederlander" verscheen in 1893 voor het eerst als weekblad, vanaf 1897 als dagblad onder de naam "Het Nederlandsch Dagblad: Orgaan tot verbreiding van Christelijk-historische beginselen."
In datzelfde jaar werd de redactie van Rotterdam naar Amsterdam verplaatst. In 1901 werd de krant overgenomen en de redactie naar Den Haag overgebracht. De naam werd gewijzigd in "De Nederlander: Christelijk-Historisch dagblad" en de politiek leider van de Vrije Antirevolutionaire Partij (VAP) (later de Christelijk-Historische Unie), jhr. mr. Alexander Frederik de Savornin Lohman werd hoofdredacteur van het dagblad. Sindsdien gold "De Nederlander" als spreekbuis van de CHU. In de jaren '30 stelde "De Nederlander" zich kritisch op tegen de moederpartij en gold de krant voor CHU begrippen als links. - Op 1 oktober 1941 werd "De Nederlander" door de Duitse bezetter verboden. Op 8 mei 1945 verscheen een bevrijdingseditie als raambulletin. In dat jaar werd ook de grootste oplage bereikt: 10.000 exemplaren. Mr. Gerard van Walsum werd benoemd tot nieuwe hoofdredacteur en herdoopte hij de krant tot "De Nieuwe Nederlander". Onder invloed van Van Walsum en andere redactieleden werd "De Nieuwe Nederlander" de spreekbuis van de Doorbraakgedachte en de vernieuwsgedachte binnen de Nederlands Hervormde Kerk, dit tot sterk ongenoegen van de politieke leiding van de CHU (Hendrik Willem Tilanus e.a.) die vonden dat de krant "gekaapt werd." De opzet van Van Walsum mislukte en in 1947 werd "De Nieuwe Nederlander" opgeheven. Sindsdien verscheen er een ledenweekblad van de CHU onder de naam "De Nederlander."
LET OP: Getoonde afbeeldingen zijn enkel voorbeelden, en niet de exacte versie die u ontvangt.

Maak uw De Nederlander compleet met een cadeauverpakking

De krant wordt standaard verpakt in een beschermde cellofaan verpakking. Kies voor een luxe geschenkdoos om uw geschenk nog specialer te maken! Bij de Corvon geschenkdoos en de Mahone cassette krijgt u tevens gratis handschoenen van de archivaris!

Caribic geschenkdoos

Caribic geschenkdoos
+ € 7,75

Luxe geschenkdoos Corvon

Luxe geschenkdoos Corvon
+ € 17,95

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw Historische krant cadeau's inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Wat gebeurde er op donderdag 21 februari 1918

Het weer van donderdag 21 februari 1918

Een koude dag met een gem. temperatuur van 4.5 ℃.

Er viel in totaal 0.4 mm neerslag in een periode van uur. De zon scheen 6.7 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 6.6 ℃ terwijl de minimale temperatuur op 2.6 ℃ bleef steken.

Het minimale zicht lag op en de relatieve luchtvochtigheid was 71%.

Bekijk alle weerdetails van 21-2-1918 »

De Nederlander van donderdag 21 februari 1918 (21-02-1918) als origineel krant van de geboortedag cadeau

De Nederlander van donderdag 21 februari 1918 (21-02-1918) is een uniek, origineel cadeau. Boordevol oude verhalen, historische gebeurtenissen en herinneringen aan een bijzondere tijd. Voor elke verjaardag, vaderdag, moederdag, bij een jubileum, huwelijk, als relatiegeschenk of om andere (nostalgische) redenen. Bestel nu de originele Nederlander van donderdag 21 februari 1918 (21-02-1918) en laat u meenemen naar de tijd van toen.

Authentieke exemplaren
Elke krant of tijdschrift die u van ons ontvangt is een 100% origineel exemplaar, dus geen kopie of herdruk. Om dat te onderstrepen ontvangt u bij elke bestelling een certificaat van echtheid. Meer weten over ons bijzondere, miljoenen documenten tellende, archief met oude kranten en tijdschriften? Neem gerust contact met ons op.

iDEAL
bancontact
Visa
Mastercard
Sofort
Giropay
Apple Pay
Paypal
© 2023 Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Website door Benjamin Verkleij

Voor een optimale gebruikerservaring van de website maken wij gebruik van cookies.
Door de website te gebruiken gaat u akkoord met de privacy- & cookieverklaring.